Bebeklerde Uyku Yapan Bitki Çayları
Bebeklerde uyku yapan bitki çayları, sorusu geçmişten günümüze çok merak konusudur. Bebeklerin gelişimleri için düzenli ve kaliteli bir uyku uyumaları şart. Buna yardımcı olan bazı bitki çaylarının genel olarak başarı olduğu görülür. Bebeklerdeki uyku bozukluğunun sebebi genel olarak, gaz sancısı veya bir ağrı olabilir. Doktor izni olduğu sürece bebeğe faydalı bitki çayları verilerek ağrıları giderilebilir. İşte bebeklerin uyumasına yardımcı çaylar;
Papatya
Papatya çiçeğinin kurutulmuş hali olan papatya, çay olarak tüketildiği takdirde birçok faydası bulunur.Yetişkinlere birçok faydası bulunan çayın bebeklerde de çok etkili faydaları vardır.
Papatya Çayının Bebeklere Faydaları
Özellikle bebeklerin rahat bir uyku uyumalarına yardımcıdır. Küçük bir miktar olarak verilirse rahat bir şekilde gaz çıkaracağı için bebek rahatlayıp kaliteli bir uykuya dalabilecek. Bebeklere papatya çayı ne zaman verilir diye sorulacak olursa, papatya çayı genel olarak bebeklerde altıncı aydan sonra vermesi önerilir.
- Kolik bebeklerde rahatlama sağladığı için papatya çayı verilmesi halinde bebek rahat bir uykuya dalacaktır.
- Sindirim sistemini rahatlatma özelliği sayesinde bebeği rahatlatacaktır böylelikle bebek ağrı hissi duymadığı için uyuyabilecek.
- Gaz çıkarma özelliği sayesinde bebek gaz sancısı yüzünden uykusuzluk çekmeyecek.
- İçerisindeki antioksidanlar sayesinde vücuttaki iltihaplanmayı önler.
- Bebeğin midesindeki krampları rahatlatacağı için bebek derin uykuya dalabilecek
- Diş etlerindeki iltihaplanmayı azaltmasına yardımcı çay, sayesinde bebek rahat bir şekilde diş çıkarabilecek. Böylelikle bebek diş çıkarma döneminde de uykusuzluk yaşamayacak.
Papatya Çayının Bebeklere Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir?
Papatya çayı faydaları merak edildiği gibi, zararları da merak konusu diğer bitki çaylarında olduğu gibi papatya çayının da pek zararı olmasa da bazen olumsuz şeylerle karşılaşabiliriz.
- Bebekte bulunan alerjik reaksiyon kaynaklı olabilir. Alerji durumunda bebekte görülecek yan etkiler ise şöyle: deride kabarma, yüzde şişkinlik, mide bulantısı, kusma vb sorunlarla karşımıza çıkabilmekte.
- Bebeğin tükettiği bazı gıdalarla reaksiyona girebilir.
- Doğuştan gelen tıbbi sorunlarla da farklı reaksiyonlar gösterebilir.
Rezene
Çok zengin içerikli olan rezene bitkisi, içersinde kalsiyum, sodyum, potasyum, fosfor ve magnezyum vardır. Rezenenin dışında ise, C vitamini ve A vitamini bulunmasından dolayı birçok faydası bulunur. Yaprakları ile çay yapılması dışında kökü ve tohumu ise gaz sancısına fayda sağlamakta. Ayrıca rezene sabunu, yağı, şurubu ve sabunu olarak da kullanılmaktadır.
Rezene Çayının Bebeklere Faydaları Nelerdir?
Rezene bebeklere rahatlık ve uyku verici özelliği ile bilinmektedir. Yeni doğan bebeğe rezene çayı verilir mi diye sorulacak olursa, genellikle yeni doğan bebeklere verilmesi önerilmez. Fakat emziren annelerin içmeleri önerilir böylelikle anne sütünden bebeğe geçeceği için bebeğin rahatlamasına fayda sağlayacaktır.
- Sindirim rahatlatma
- Şişkinliği alır ve Gazın giderilmesine yardımcı olur.
- Bağışıklığı güçlendirir.
- Rahatlatma özelliği ile uyku getirir.
Rezene Çayının bebeklerde Yan Etkileri ve Zararları nelerdir?
Rezene yan etkileri bulunmayan bir bitkidir. Fakat sürekli ve uzun zaman kullanıldığında bebeklerin bağışıklığının fazla gelişemediği görülmektedir. Ve bazen alerjik durumlara sebep olduğu bilinir. Bu sebepten dolayı bebeklere doktor bilgisin de kullanılması en doğrusu olacaktır.
Oğul Otu Çayının Bebeklere Faydaları Nelerdir?
Oğul otu diğer adı melisa otu veya limon otu olarak da bilinir. Bu bitkinin en önemli faydası sinirleri yatıştırdığı için birçok hastalığa iyi gelir. Tansiyon, şeker, baş dönmesi ve migren gibi hastalıklarda çok etkili bir bitkidir. Bu yüzden alternatif tıpta yaygın olarak kullanılır.
- Doğal bir sakinleştiricidir.
- Rahatlatma özelliği sayesinde uyku yapar.
Bebeklerde kullanımı: 1,5 gram kuru otu sıcak suya ilave ederek ılıdıktan sonra bebeğe verilebilir. Alerjik bir durum ile karşılaşmamak için 1 yaşından sonra bebeklere verilmelidir.
Bebeklerde Oğul Otunun Yan Etkileri
Oğul otu faydaları ve zararları, Her yönüyle faydalı olan bitkinin, her hangi bir zararı yoktur. Ancak bebeklerden doğuştan gelen alerji durumu varsa bulantı, kusma, cilt döküntüsü ve şişme gerçekleşebilir.
Anason Çayının Bebeklere Faydaları
Şifalı olan anason bitkisi çay olarak içildiğinde de çok fayda sağlamaktadır. En çokta sindirimi rahatlatma özelliği sayesinde bebeklere de çok fayda sağlamaktadır. Anason çayı nasıl demlenir: Cezveye bir miktar su koyulduktan sonra yaklaşık bir çay kaşığı anason tohumu eklenir. Daha sonra 5 – 6 dakika kaynatıldıktan sonra ılımaya bırakılır. Ilıyan çay bebeğe verilebilir.
- Sindirim sisteminin düzenler
- Gaz sancısına iyi gelir.
- Ağrılarını alır ve sakinleştirir.
Anason Çayının Bebeklerde Yan Etkileri Nelerdir?
Bebeklerde anason çayı herhangi bir yan etkisi görülmez. Ancak fazla miktarlarda verildiğinde bazı yan etkiler görülebilir. Bunlar kusma, bulantı ve halsizlik olarak ortaya çıkabilir.
Lavanta Çayı Faydaları ve Zararları
Lavanta çiçeğinin kurutulmuş halinden yapılan lavanta çayı hazımsızlığa iyi geldiğinden bebeklerde kullanıldığından rahatlama sağlayacaktır. Bunun dışında gaz giderici özelliğinden dolayı bebeğe verildiğinde uyku yapacaktır. Lavanta çayı nasıl yapılır: kaynamış bir bardak suya bir çay kaşığı kuru lavanta eklenerek demlenir.