Beyaz Çay Türleri, İsimleri ve Faydaları

Beyaz Çayın faydaları
17 Ocak 2022 0 Comments

En saf halde tüketilen Çay çeşididir. Diğer çay çeşitlerinin aksine daha hafif ve yumuşak bir tada sahiptir. Beyaz Çay türleri diğer çay çeşitlerinden çok daha değerli bir çaydır. Son yıllarda Türkiye’de ilgi duyulmaya başlanmıştır. Ülkemizde yetişen çay türlerinden biridir. Farklı ülkelerde çeşitli beyaz çay türlerine rastlamak mümkündür. Bu Beyaz Çay türleri şunlardır;

  • Gümüş Kadife
  • Beyaz Şakayık
  • Beyaz Seylan
  • Gong Mei
  • Beyaz Puerh
  • Afrika Beyazı
  • Darjeeling Beyazı

Beyaz Çay ülkemizde toplanırken oldukça fazla uğraş gerektiriyor. Kimyasal hiçbir ilaç ya da gübre kullanılmaması çok önemlidir. Tamamen organik ve doğal şekilde yetişen Çay yapraklarının tepelerindeki tomurcuklar işlenerek Beyaz Çay haline getirilir. Diğer Çaylara oranla en az işlem gören Çaydır. Toplanan tomurcuklar ortalama 2 gün bekletildikten sonra kurutulur ve hazır hale getirilir.

Beyaz Çay Türleri

Hindistan, Çin, Tayvan, Tayland ve Sri Lanka gibi çay üretimi yapan ülkelerde Beyaz Çaylara rastlamak mümkündür. Her ülkenin çay yetiştirme ve içme kültürü farklılık gösterdiği için Beyaz Çay’ın çeşitlerinin de farklı tat ve kokulara sahip olduğu söylenebilir. Şimdi Beyaz Çay bitkisinin çeşitlerine göz atalım;

 Gümüş Kadife

Beyaz Çayın en çok tercih edilen çeşididir. Çin’de ortaya çıkmıştır, en kaliteli Beyaz Çay Gümüş Kadife türünde olanıdır. Çay tomurcuklanmaya başladığında erken bir dönemde toplanmaktadır. Oldukça lezzetli ve güzel bir kıvama sahiptir. Çay yapraklarının uç kısımları toplandığı için kurtulduğunda iğneye benzer bu sebeple Gümüş İğne de denilmektedir.

Beyaz Şakayık

Mudan Beyaz Çayı olarak da bilinmektedir. Beyaz Şakayık Çiçeğinin kurutulduktan sonra çay haline getirilmesiyle hazırlanmaktadır. Diğer Beyaz Çaylara göre daha baskın ve yoğun bir tadı vardır. Çok ince çay yapraklarına sahiptir.

Beyaz Seylan

Gümüş Uçlar olarak da bilinmektedir. Türkiye’de de üretilmekte olup ülkemizdeki en değerli Çay çeşididir. Kalite bakımından oldukça yüksek seviyede bir Beyaz Çaydır. Hafif bir aroması vardır. Demlendiğinde bal tadı almak mümkündür.

Gong Mei

Gong Mei Beyaz Çayı’da Çin’in Fujian şehrinde ortaya çıkmıştır. Çay yapraklarının dokusundan dolayı demlendiğinde biraz daha koyu renk alır. Diğer beyaz çaylardan çok daha baskın bir Beyaz Çay çeşididir. Gong Mei Shou Mei olarak da bilinir. Çok kaliteli bir Beyaz Çay değildir.

Beyaz Puerh

Dünyanın en karışık Çaylarından biridir. Puerh Çayları çok fazla yanlış hazırlanmakta ve demlenmektedir bu sebeple sahteleriyle karşılaşmak mümkündür. Beyaz Puerh Çayı yapı bakımından oldukça sert ve uzun ömürlüdür. Bir kez temin ettiğinizde uzun süreler tüketebilirsiniz. Kalın yaprakların suda demlenerek hazırlanmasıyla içilebilir hale gelmektedir. Yapraklar birbirine sarılarak taş benzeri bir hale getirilir ve bu şekilde muhafaza edilmektedir.

Darjeeling Beyazı

Darjeeling oldukça Saf ve hafif bir Çay Çeşididir. Normalde Siyah Çay olarak bilinir. Ancak Darjeeling’in beyaz çay yapraklarıyla hazırlanan lezzetli bir çeşidi de Hindistan’da bulunmaktadır.

Beyaz Çayın Faydaları

Beyaz Çay ve diğer çay çeşitlerinin birçok faydası bulunmaktadır. Beyaz Çayı faydaları değişkenlik göstermektedir. Henüz tam olgunlaşmamış olarak toplanan Beyaz Çayın zayıflatıcı etkisi de bulunmaktadır. Doktor kontrolünde tüketildiği takdirde spor ve diyetle birlikte hızlı şekilde kilo verilmesinde etkilidir. Üstelik Metabolizmayı aşırı hızlandırması nedeniyle beslenme dengesini korur.

  • Cilt sağlığını korur
  • Ağız ve diş yapısını güçlendirir
  • Tansiyonu düşürür
  • Vücuttaki zararlı yağları yok eder
  • Enerji verir
  • Kemik Yapısını ve kasları güçlendirir

Beyaz Çay kullananların bu çayı günde 2 fincandan fazla tüketmesi önerilmez. Eğer 2 fincandan fazla tüketilirse, uykusuzluk, çarpıntı ve kaygı bozukluğuna neden olabilmektedir. Uzmanların önerisine göre Beyaz Çayın en faydalı tüketim biçimi yemeklerden öncedir. Çünkü içerdiği bol miktardaki vitaminler daha da etkili olacaktır.

Beyaz Çay Nasıl Demlenir?

Beyaz Çay iki farklı şekilde kullanıldığı için demleme yöntemi değişkenlik göstermektedir. Öncelikle eğer aldığınız Beyaz Çay poşet çay ise demlemek için sıcak bir su yeterlidir. Paket içerisinde tutarak sıcak suda kısa bir süre beklettiğinizde Çay demini bırakacaktır. Böylece sıcak bir Beyaz Çayın keyfini çıkarabilirsiniz. Tek fincan için hazırlanan bu poşet çaylar tek seferliktir. Ayrıca Beyaz Çay poşet çay uzun süre muhafaza edilebilir.

Bir diğer yöntem ise diğer çaylar gibi açık bir şekilde satılmakta olan Beyaz Çaylardır. Bu Beyaz Çayı kullananlar aldıkları Beyaz Çayın tazeliğinden emin olmalıdır. Uzun süre saklayacaksanız nemlenmeden saklamalısınız. Beyaz Çayı demlemeden önce içme suyu kullanmanız tavsiye edilir. Beyaz Çay hafif ve ince bir tada sahip olduğu için daha iyi olacaktır.

Beyaz Çay, iki farklı su işleminden geçmesi gerekmektedir. Öncelikle bir miktar suda Çay bekletilip demlendikten sonra, ayrıca kaynatılmış bir su ilave edilir. Ancak her iki su sıcaklığının birbirine yakın olduğuna emin olun aksi takdirde çayın lezzeti ve faydalarını kaybedebilirsiniz. Kaynama süresi olarak ortalama 5 dakika yeterlidir. Daha sert bir tat için daha kısa süreyi tercih edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir