Bitki Çayları Karıştırılır Mı?
Son dönemlerde faydalarıyla ön plana çıkan ve dikkat çeken bitki çayları karıştırılır mı? Günümüzde özellikle karışık bitki çaylarının kullanılmaya başlanması ile birlikte çok sayıda bitki çayı çeşidinin mevcut olduğu bilinmektedir. Sade olarak yapımı tercih edilen bitki çayları bilinmekle birlikte; karışık bitki çaylarının kullanımı konusunda insanların kafası karışabilmektedir.
Bunun sebeplerinden birisi kırışık çayların içeriğinde çok sayıda malzeme olması ve bunların etkileşimine dair yeterli bilgi sahibi olunmamasıdır. Bir diğer özellik de bitkilerin faydasını sade olarak mı yoksa karışım halinde mi daha fazla alınabileceği sorusudur. Yazımızın devamında konu içeriğine dair merak edilen ayrıntılara değiniyoruz.
Bitki Çaylarını Karıştırmak
Bitki çaylarını karıştırmak konusunda genel bazı tavsiyeler bulunmaktadır. Bu içerikler temel olarak şu şekildedir:
- Öncelikle karışım yapmaya uygun bitkiler araştırılmalıdır. Bitkilerin başında tarçın ve zencefil, papatya, karanfil, adaçayı ve kuşburnu gibi içerikler yer alır.
- Tüm ürünlerin güvenli bir yerden ve taze şekilde alındığından emin olunması gerekir.
- Karışım çay hazırlarken önemli içeriklerden birisi; belirlenmiş her bir bitkinin kişinin kendisi tarafından karıştırılmasının daha uygun olacağıdır. Yani hazır karışık çaylar yerine; uygun şekilde bir araya getirilerek hazırlanmış bitki çayları tercih edilebilir.
- Bunun yanı sıra geleneksel usul olan ve belli rahatsızlıklarda şifa kaynağı olduğu bilinen karışım çayların hazırlanması tavsiye edilmektedir. Bu içeceklerin başında nane limon ya da ballı zencefil gibi içerikler gelir.
Yukarıdaki unsurların yanı sıra; örneğin adaçayı hangi bitkilerle karıştırılır gibi sorularla tüketilmek istenen bitkiler tek tek araştırılarak da hangi karışımların daha rahat elde edilebileceği kolaylıkla bulunabilir. Buna ek olarak genellikle uzmanlar tarafından bu çayların tek tüketilmesinin daha güvenilir olduğu ve besinin faydasını daha fazla alınmasına yardımcı olduğu düşünülmektedir.
Kimi zaman hazırlanmış karışık çaylardan kim zaman sade çaylardan tüketmek faydalı olacaktır. Çayların tek şekilde ve ayrı ayrı tüketiminde yararlı unsurlardan bir diğeri de çok fazla seçenek elde edilmesidir. Bu sayede birbirinden farklı çok sayıda çay tüketimi mümkün olacaktır.
Bitki Çaylarının Birbiriyle Etkileşimi
Bitki çaylarının birbiriyle etkileşimi dikkat edilmesi gereken içeriklerden birisidir. Kimi karışımlar bitki çayına faydasını katlarken; kimi karışımlarında bir arada kullanılmasının etkilerini azalttığı bilinmektedir. Bitkilerin birbiriyle etkileşimi noktasında faydalarını bilip ona göre tüketmekte yarar vardır.
Örnek olarak yeşil çayın güçlü antioksidan yapısı sayesinde vücuttaki turizmin uzaklaştırılması konusunda oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Kuşburnu çayının iyi bir enfeksiyon önleyici olduğu bilinmekle birlikte yoğun bir C vitamini kaynağıdır. Bunun yanı sıra nane çayının özellikle grip enfeksiyonlarında faydalı olduğu bilinmektedir.
Zencefil çayı da yine limon ve bal ile rahatlıkla tatlandırılabilen ya da karışık bitkilerle değerlendirilebilen oldukça faydalı bir yapıya sahiptir. Zencefil içeriğindeki zengin bileşenler sayesinde vücut için çok sayıda yararlı özellik barındırmaktadır.
Ihlamur ve papatya çayı karışımı halsizlik ve yorgunluk durumlarına iyi geldi bilinen bir karışık çay çeşidi olarak ifade edilebilir. Ülkemizde ve dünyada kırmızı çay olarak bilinen Rooibos çayı da vücut direncini artırma noktasında faydalı olduğu düşünülen bir çay çeşididir. Ancak ne kadar faydalı olursa olsun her bitki çayının tüm besinlerde olduğu gibi belirli bir oranda tüketimi önerilmektedir.
Genellikle bitki çaylarının günde bir ya da iki fincan aralığında tüketilmesi önerilir. Farklı çaylar birbirini dengeleyici olarak farklı önlerde değerlendirilebilir. Adaçayı ve rezene karışımı yine birlikte faydalı olduğu bilinen ve yoğun olarak tercih edilen karışık çay çeşitlerinden birisidir.