Boğaz Ağrısına İyi Gelen Çaylar
Kış ayları yaklaşırken en can sıkıcı rahatsızlıklardan biri boğaz ağrısıdır. Soğuk havalarda boğazımızda bir ağrı ve yanma hissederiz. Genellikle boğaz ağrısı soğuk algınlığı rahatsızlıklarının göstergesidir. Hasta olmadan önce hemen hemen herkes yaşar. Ancak bu duruma karşı hastalanmadan önce tedbir almak mümkündür. Boğaz Ağrısı hissedildiğinde Bitkisel ürünleri tüketmek hastalığı önleyecektir. Bu sebeple en etkili şekilde ağrıyı gidermek için çay çeşitleri tüketilebilir. İşte boğaz ağrısına iyi gelen çaylar ve özellikleri…
Boğaza İyi Gelen Bitki Çayları
Hastalıklardan korunmak ve sağlıklı bir hayat için en lezzetli içecekler Bitki Çaylarıdır. Kendine has bitkilerin birçok çeşidi ile farklı aromaları tatmanız mümkündür. Boğaz Ağrısı, Nezle ve Grip gibi hastalıklar için tüketilebilecek Bitki Çayları şunlardır;
- Ada Çayı
- Ihlamur Çayı
- Meyan Kökü Çayı
- Zencefil Çayı
- Papatya Çayı
- Nane Limon Çayı
- Okaliptüs Çayı
Ada Çayı
Ada Çayı ağaçta yetişmekte olan bir bitki çeşididir. Genellikle ılıman iklimin olduğu bölgelerde yetişmektedir. Ot formunda bulunan Ada Çayının birçok faydası bulunmaktadır. Ada Çayı karaciğer rahatsızlıklarını giderir, kan şekerini düzenler, sindirim sistemine yardımcı olur ve Alzheimer hastalığından korur. Ada Çayının en bilinen etkilerinden biri de boğaza iyi gelen bitki çayları arasında yer alıyor oluşudur. Ada Çayının günde 3 bardak kadar tüketilmesi faydalıdır. Çok fazla içilirse hormon bozukluğuna ve kalp çarpıntısına neden olur. Genelde hamile ve emziren kadınlara önerilmez.
Ihlamur Çayı
Ihlamur Bitkisi kışın en çok tercih edilen Bitki Çayıdır. Soğuk algınlığı, grip, nezle gibi rahatsızlıklarda aşırı etkilidir. Ihlamur Çayının bağışıklığı güçlendirdiği ve cildi güzelleştirdiği de bilinmektedir. Ihlamur Çayı düzenli kullanımda oluşabilecek Boğaz Ağrısı ve öksürüğü yok eder. Bal ile karıştırıldığında boğaz ağrılarını daha hızlı geçirdiği bilinmektedir.
Günde 2 fincan kadar Ihlamur Çayı yeterli olacaktır. Hamile kadınların doktor izniyle tüketmesi gerekir. Günde 4 fincandan fazla tüketilirse oluşabilecek zararlar şunlardır;
- Düşük kan basıncı
- İshal
- Kalp hastalıkları
Meyan Kökü Çayı
Meyan Kökü oldukça faydalı bir köklü bitkidir. Çay halinde tüketildiğinde birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Baskın bir tadı olduğu söylenemez. Meyan Kökü Çayının kış ayında yaşanan hastalıklara iyi geldiği bilinir. Ayrıca, hazımsızlık ve ödem sorunlarını çözdüğü de bilinir. Meyan Kökü Çayı boğaz iltihabına iyi gelen bitki çayıdır.
Meyan Kökü Çayını aç veya tok şekilde günde 2 bardak kadar tüketebilirsiniz. Ancak çok fazla tüketilirse olası yan etkileri bulunmaktadır. Çok fazla Meyan Kökü Çayı içmek, uykusuzluk, baş ağrısı ve kalp hastalıklarına neden olabilmektedir.
Zencefil Çayı
Bitki çayları arasında en sık tüketilenlerden biri Zencefil Çayıdır. Zencefil köklerinin su ile kaynatılması ile çay demlenir. Zencefilin kışın tüketilmesi birçok hastalığı önler. Zencefil Çayının faydaları şunlardır;
- Solunum sorunlarını çözer
- Hazımsızlığı giderir
- Çeşitli kas ağrılarını önler
- Mide bulantısı ve baş dönmesini geçirir
Zencefil Çayı grip ve boğaz ağrısına iyi gelen çaylar arasında yer alır. Günde 2 fincan kadar tüketilmesi önerilmektedir. Çok fazla tüketilirse mide hastalıklarına ve basıncında dengesizliğe yol açabilir.
Papatya Çayı
Papatya çiçeğinin kurutulması ve demlenmesi ile hazırlanan Bitki Çayıdır. Yumuşak bir kokusu ve aroması vardır. Papatya Çayı kışın çok sık tüketilmektedir. En bilinen özelliği sakinleştirici ve stres azaltıcı etkisidir. Papatya Çayı solunumu kolaylaştırır, sindirimi hızlandırır ve cilt güzelliğini sağlar. Papatya Çayı boğaz ağrısına iyi gelen çaylardan biridir. Günde 2 fincan tüketilirse tüm faydaları görmek mümkündür. Çok fazla tüketilirse uyku haline ve hormon bozukluğu yaşamak mümkündür.
Nane Limon Çayı
Ferahlatıcı nane ve ekşi aromasıyla limonun çay halidir. Oldukça rahatlatıcı bir çaydır. Kış aylarında hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. Nane Limon grip ve boğaz ağrısına iyi gelen çaylardan biridir. Nane Limon Çayının faydaları ise şöyle sıralanabilir;
- Kasları yumuşatır ve kasılmayı gevşetir
- Baş ağrısını giderir
- Vitamin ve mineral deposudur
- Vücuttaki yağları yakar
Nane Limon Çayı günde en fazla 2 fincan kadar tüketilir. İlaç kullananlar için etkiyi azaltma özelliğine sahiptir. Bu sebeple ilaç ile kullanacaksanız etkileri olup olmadığından emin olmalısınız. Çok fazla tüketilirse mide ağrısı ve terlemeye neden olabilmektedir.
Okaliptüs Çayı
Okaliptüs bitkisinin yapraklarından hazırlanır. Oldukça faydalı bir çay çeşididir. Okaliptüs Çayı astım, diyabet ve karaciğer hastalıklarının tedavi edilme sürecinde kullanılan bir Bitki Çayıdır. Okaliptüs Çayı boğaza iyi gelen bitki çayları arasında yer almaktadır. Okaliptüs Çayının günde 3 fincan kadar tüketilebilir. Çok fazla tüketilmesi durumunda mideye zarar verebilir.
Boğaz Ağrısına İyi Gelen Meyveler
Konu boğaz ağrısı olunca bu ağrıyı geçirecek tek doğal ürünler Bitki Çayları değildir. Meyve tüketmekte boğaz ağrısına iyi gelebilir. Vitamin deposu olan meyvelerin düzenli olarak tüketilmesi doktorlar tarafından sıkça önerilir. Özellikle de kış aylarında hastalıklardan korunmak için C vitamini bol meyveler tüketmek gerekir. Boğaz Ağrısına iyi gelen meyveler ise şunlardır;
- Nar
- Muz
- Mandalina
- Portakal