Boğaz Ağrısını Azaltmak İçin İçilen Bitki Çayı
Boğaz Ağrısını Azaltmak İçin İçilen Bitki Çayı
Boğaz ağrısı, çok önemli olmayan bir durum gibi görülse de, güçsüzleştirici olabilir. Dinlenmeyi, yutkunmayı ve hatta uyumayı zorlaştırabilir. Neyse ki, bir boğaz ağrısını anında kesen bitki çayları bulunduğu için ilaç kullanmamıza gerek kalmamaktadır. Boğaz ağrısını azaltmak için içilen bitki çayı, güzel demlenmiş ve sıcak olması ile daha iyi hissetmeye başlamanız için ihtiyacınız olan şey olabilir.
Boğaz Ağrısına Karşı Bitki Çayı İçmenin Faydaları
Boğaz ağrısına karşı bitki çayı içmenin faydaları yüzyıllardır birçok sağlık sorunlarını iyileştirmek için günümüzde alternatif tıp da denilen doğadan ilham aldığımız birçok bitki çayı ve boğaz ağrısına iyi gelen karışımlar şifa olmaktadır. Şifalı bitkiler dünyasında sıcak içilmesi tavsiye edilen bitki çayları nadiren de olsa tıbbi uygulamaların önüne geçmektedir.
Örneğin balgam sökücü olarak antibiyotik kullanmak yerine rezene, meyan kökü ve kekik çayı kullanılmaktadır. İlaç içmek yerine bir bardak bitki çayı tamamen tedavi etmese de; vücutta enfeksiyonun azalmasına, sakinleşmenize ve hastalığın neden olduğu stresi azaltarak rahatlamamıza yardımcı olduğundan ve ayrıca besleyici ve enerji verici olduğundan, boğaz ağrısına karşı da fayda görmenizi sağlayabilir.
Boğaz Ağrısına Sebep Olan Etkenler
Öncelikle boğaz ağrısına sebep olan birtakım etkenleri bilmemiz gerekir. Tek taraflı boğaz ağrısı, soğuk algınlığı, nezle, grip virüsü, uçuk, suçiçeği, kızamık, boğaz iltihaplanmasına sebep olan birtakım virüslerdir. Boğaz ağrısı ve beraberinde gelen bademcik şişmesine neden olan belirtiler ise ağız kokusu, boyun ve çene bölümünde şişme, iştah kaybı, öksürme, yüksek ateş, kulak ve baş ağrısı, bademcik üzerinde sarı veya beyaz kaplama ile birlikte bademcikte oluşan kızarıklık boğaz ağrısı ve bademcik şişmesinin en önemli belirtileridir. Peki boğaz ağrısına ne iyi gelir?
Alternatif Tıpta Bulunan Boğaz Ağrısı Gidericiler
Bu şikayetimizin alternatif tıp çözümleri için doğal çözümler arasında olan bazı bitkiler yer almaktadır. Örneğin bal boğaz ağrısına doğal antibiyotik olarak geçer. Bal tüketimi konusunda oldukça lezzetli ve faydalı bir gıda türüdür. Ayrıca vitamin ve mineral deposudur. Tek başına bile tüketildiğinde çok fazla faydaya sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücutta meydana gelebilecek enfeksiyonlara etkilidir. Ayrıca tatlı bir besin olduğu için enerji verir. Fakat boğaz enfeksiyonlarında çoğu zaman zencefil, limon ve karabiber gibi diğer şifalı gıdalar ile birleştirildiğinde tıbbi tedaviye yardımcı unsurları ortaya çıkmaktadır.
Örneğin boğaz ve bademciklerde beliren beyazlık, kızarıklık gibi rahatsızlıklarda balın içerisine taze zencefil rendeleyerek birkaç dilim de limon sıkıp uzunca bir süre tüketildiğinde oldukça etkili ve kolay bir çözüm yöntemidir. Bunun yanı sıra sıvı olarak tüketmemiz gereken birçok bitki çayı bulunmaktadır.
Boğaz Ağrısı Giderici Bitki Çayları
Adaçayı vücutta oluşan iltihabın giderilmesinde ilk sırada yer almaktadır. Özellikle yapraklarında bulunan antibiyotik etken maddesi sıcak suda çözünmektedir. Soğuk algınlığından dolayı vücutta meydana gelmekte olan virüs ve bakterilerin çoğalmasını engelleyen dolayısı ile öksürüğü ve boğaz ağrısını azaltmaya yardımcı olan doğal bir tedavi yöntemidir.
Boğaz ağrısına iyi gelen bitki Ihlamur çayı boğazda oluşan tahrişin azaltılmasına fayda sağlamaktadır. Fakat ıhlamur çayına konulan şeker tedavi edici etken maddenin etkisini azalttığı için bal ile kullanılması tavsiye edilmektedir.
Meyan kökü boğazda oluşan ağrıya balgamın kolaylık ile atılmasına yardımcı olmaktadır. Okaliptüs boğazda ve ağızda oluşan enfeksiyonların dezenfekte edilmesinde çok önemli rol oynar. Günde bir ya da iki fincan tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Öksürüğün boğazda yarattığı tahrişten dolayı oluşan boğaz ağrısını engellemek için özellikle anason tavsiye dilmektedir. Bir çay kaşığı kadar anason bir fincan suya koyularak 10-15 dakika demlendikten sonra tüketilmelidir. Günde iki fincan kadar tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Boğaz ağrısını hafifletmek için öncelikle öksürüğü kesmek gerekmektedir. Toz karabiber de öksürüğü hafifletmek için kullanılan doğal bir tedavi yöntemidir. Ilık bir fincan suya bir çay kaşığı karabiber bir çay kaşığı bal ilave ederek hem sindirim sistemini rahatlatmak hem öksürüğü hafifletmek dolayısı ile de boğaz ağrısını dindirmekte çok etkili bir yöntemdir.
Boğaz Ağrısına İyi Gelen Çaylar
Nane çayı da nefesimizi tazelemek içerisindeki mentol sayesinde boğaz ağrımızın hafiflemesini sağlamaktadır. Ayrıca boğazdaki iltihabı hafifletmeye yardımcı olur. Nane çayının normal koşullarda gece uyumadan önce içilmesi tavsiye edilmez. Nane çayının faydaları enerji verici özelliğe sahip olmasıdır. Bu bitki çayı gündüz vakitlerinde içilmelidir.
Papatya çayı rahat, konforlu ve kaliteli bir uyku için tüketilmesi gereken önemli bir doğal sıvıdır. Boğazı hafifçe yatıştıran papatya çayı burun spreyi görevi de görmektedir. Burundaki tıkanıklığı papatya çayının buharı ile solumayı denemekte fayda vardır.
Zerdeçal çayı faydaları günümüz çağında boğaz ağrısının yanı sıra birçok sağlık sorununun tedavisinde süper besin olarak kayıtlara geçmiş bulunmaktadır. Vücuttaki iltihabın azalmasına sürekli tüketildiğinde nadiren de olsa yok olmasına yardımcı olan doğal tedavi besinidir. Boğaz ağrısını hafifletir, boğazdaki enfeksiyonun azalmasını sağlar. Dolayısı ile de boğazda oluşan şişliğin inmesine yardımcı olur. Zerdeçal acı ve baharatlı bir tada sahip olduğu için genelde içiminin yumuşatılmasına gerek duyulmaktadır. Bunun için yine tedavide çok büyük faydası olan bal tavsiye edilmektedir.
Ballı çay faydaları soğuk hava koşullarında boğazınızı yumuşatmak ve daha enerjik hissetmemizi sağlamak için içilir. Siyah, yeşil ya da herhangi bir bitki çayınızın içerisine ekleyeceğiniz bal boğaz ağrısına sebep olan enfeksiyonlarla kolayca baş etmenizi sağlar.