Dünyadaki Çay Çeşitleri

dünyadaki çay çeşitleri
10 Şubat 2022 0 Comments

Çin Çayları

  • Barut Yeşil Çay; benzersiz bir üretime sahip olan barut çayı, rulo şeklini alır ve çay yaprakları kurutulur. Küçük çay topağı şeklini alan barut çayı bazen inci çayı ya da boncuk çayı olarak da adlandırılır. Bazıları ise bu çaya Çin barut çayı da demektedir.

Barut çayını bir bardak doldurduğunuzda her yaprak açılır ya da diğer bir deyişle patlar. İsminden de anlaşılacağı üzere tadı hafif dumanlı bir tada sahiptir.

  • Pai Mu Tan Beyaz Çay; Bai Mu Tan olarak da kullanılmaktadır. Gül yapraklarıyla beyaz çay yapraklarının karıştırılmasıyla elde eedilen aromalı çay türüdür.

Beyaz şakayık çiçeğinin yapraklarından ismini alan Pai Mu Tan çayı, olgunlaşmamış en taze yaprağın toplanıp fermantasyon işlemine maruz kalmadan buhara bırakılmasıyla elde edilir. Bu sayede güneşte kurutulan yaprakların lezzeti korunmuş olur. Pai Mu Tan beyaz çay diğer beyaz çaylar arasında aroması en yüksek çay çeşitidir.. Üretim aşamalarının hepsi geleneksel yöntemlerle yapılır.

  • Keemun Siyah Çay; İngiliz Kraliçesi’nin çayı olarak da bilinen,keemun çin’in meşhur siyah çayıdır. Doğal siyah çay olarak da bilinen ve ülkemizde de bu isimle popüler olmaya başlayan ve yeni tanınan çaylardan biridir.

Camellia sinensis bitkisinden üretilen Keemun çayı, “qimen hongcha” , “qimen kırmızı çay” ve “şarap çayı” gibi adlarla da anılmaktadır.

Hafifliğiyle öne çıkan keemun çayı; şekersiz, kakaoya benzer ekşimsi bir tadı vardır. Hoş kokusu olan orkide benzer kokusuna sahiptir.

  • Lapsan Souchon siyah çay; Çin’in Fujian bölgesinde üretilen Lapsan – Souchon, diğer çaylar gibi çayın yapraklarından üretilir.

Düşük çay tomurcuklarının olgun yapraklarıyla yapılmasından dolayı, Lapsan – Souchon çayının kafeini azdır.

  • Çin Usulü Yarı Oolong Çayı (tiengunyin, Tie-Kuan-Yin); bu çay Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilir. Diğer çaylardan farkı işlenme şeklidir.

Fazla oksitlenmeyen yeşil çay ile fazlaca oksitlenen siyah çay arasında kalan Oolong çayı kısmen oksitlenir.

  • Pu-Erh kırmızı çay; Camellia sinesis bitkisinin yapraklarından üretilen Pu-Erh Kırmızı çay, post-fermente işleminden geçer. Bu çayın işlenmesi, yüksek nem altında kalması ve fermentasyon işlemerine maruz bırakılması pu-erh çayının yıllanmasına sebep olur. Pu-Erh çayının bekleme süresi ne kadar artarsa lezzeti ve faydası o kadar iyi olur.
  • Preslenmiş Kırmızı Çay; Güney Afrika’da Cedarberg Dağlarında bulunan Rooibos bitkisi olarak da adlandırılan bitki türüdür. Diğer çaylara göre kırmızı çayın farkı içinde kafein barındırmaz. Bundan dolayıdır ki mideye zarar vermemesi yönüyle ve çocukların da güvenle içebileceği vitamin yönünden zengin tatlı bir çay türüdür.

Kırmızı çayın yuvarlak daire şeklinde sıkıştırılmış haline preslenmiş kırmızı çay denir.

  • Yasemin Çayı (harman); yasemin çiçeklerinden oluşan, tatlandırıcılarla kokulu hale gelen çaydır. Yasemin çayı çoğunlukla yeşil çay ile yapılır.

Taze toplanmış yasemin çiçeklerinin sıcak bir odada kurutulmak için tepsiye dizilerek kurutulur.

  • Mavi Oolong Çayı; Siyah ejderha çayı olarak da adlandırılan Mavi Oolong çayı, hem lezzet bakımından hem de sağlık bakımından önem arz eder. Yeşil ve kırmızı çaya benzeyen tadıyla da ün salmıştır.

Formosa Çayları

  • Formosa Oolong Çayı; Tayvan bölgesinde yetişen Oolong çayı,yarı top şeklinde sarılmasıyla elde edilir.

Japonya’nın Çayları

  • Yeşil Çay Bancha; Japonya’da yer alan Bancha, Sencha’nın üretimi esnasında meydana gelmiş ve iri tanelidir. Kafein oranı azdır.
  • Yeşil Çay Gyokuro; İnce çiğ damlası olarak adlandırılan Gyokuro çayı, kafein miktarının artması için pirinç hasırlarla yapılan gölgelikte kurutulur.
  • Yeşil Çay Sencha; Japonya’da uzun, düz yaprakları olan Sencha çayı, taze ve tatlı bir tada sahiptir.
  • Matcha; yeşil toz haline gelen ve Japon çayı olan Matcha, törenlerde kullanılır.
  • Genmaicha Çayı; Japon çayı olan Genmaicha çayının içerisinde, kavrulmuş esmer pirinç ve patlamış mısır bulunur. Mat koyu rengi ve hoş kokusu bulunur. Tadı tuzludur.

Hindistan Çayları

  • Darjeeling Siyah Çay; düşük sıcaklıklarda çayların yavaş büyümeleri çaya farklı aroma ekledi ve darjeeling çayını ortaya çıkardı. Dünyada en pahalı ve değerli çay tipidir.
  • Assam Siyah Çay; Hindistan’da ve Assam da yetişen Assam çayının keskin bir tadı vardır.

Seylan Çayları

  • Seylan Çayı; diğer çaylara göre yaprakları iri ve büyük olan Seylan çayı, bulunduğu yerin iklimine bağlı olarak yavaş bir şekilde yetişmektedir. Yapraklarının iri olmasından dolayı hızlıca dem alır.

El ile toplanan çay yaprakları, tarım ilaçlarının kalıntısının en az olduğu yapraklardır.

Güney Afrika Çayları

  • Rooibos Çayı; kızıl çalı çayı ya da kırmızı çay olarak adlandırılan Rooibos çayı, Ümit Burnu’nda dağlık alanlarda yetişmektedir. Aspalathus linearis denilen çalının yapraklarını kullanarak elde edilir. Bu yaprakların renkleri kırmızı-kahverengi renge dönene kadar fermantasyon işleminden geçirilir.

Büyük Britanya Çayları

  • Early Grey Çayı; bergamot yağı veya aromasından meydana gelen early çayının tadı turunçgil aromalı ve kokuludur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir