En Güzel Çay Nasıl Demlenir?
En güzel çay nasıl demlenir, Çayı herkes farklı yöntemlerle demleyebilir. Hatta neredeyse çay demlemeyi bilmeyen yoktur. Fakat güzel bir çayı herkes demleyemez. Çayın demleme şekli ve püf noktaları çaya çok güzel bir tat ve aroma katar. Ancak bunun yanı sıra bazı faktörler çayın kokusunu, tadını ve kalitesini düşürebilir. Bu faktörler; çayı muhafaza etme şekli, kullanılan su ve çay yapmak için kullanılan malzemeler vb. şeylerdir. Güzel bir çay demleme tarifine geçmeden önce bu faktörleri inceleyelim;
Çayı saklama koşulları
Çay demleme yöntemi kadar saklama koşuluda önem gerektirir. Bakıldığı zaman 1 kg çay bir ay veya daha fazla kullanıldığı oluyor. Bekleyen kuru çay eğer nemli ve bir ortamda duruyorsa, bu durum çayın kalitesini düşürür. Çay vakumlu kaplarda ya da hava almayan bir kutuda saklanmalı ve koku verecek bir ürüne yakın olmamalı. Aksi takdirde çay baskın kokuları kendine çekip aromasını yitirecektir. Rutubetli yerlerde muhafaza etmemeye özen göstermeli.
Malzeme faktörleri
Çay demleme esnasında kullanılan malzemeler de çayın kalitesini etkileyecektir. Çay yapımında kullanılacak suyun arıtma ya da damacana suyu olması gerekmektedir. Sudaki oksijen ve mineral dengesi de çok önemli. Kaynamış suyu soğutup demlemekten kaçının çünkü kaynama işleminden sonra su soğutulmaya bırakıldığında mineralleri kaybolacaktır. Mineralleri kaybolmuş bir suyla demlenen çay lezzet vermeyecektir. Bir diğer husus ise demlik kullanımı, porselen demlik diğer demliklere göre en çok aromayı çaya yansıtan demlik türüdür. Demlik içlerine deterjan kullanmamak gerek sıcak suyla çalkalanması yeterli olacaktır.
Çay Demleme Yöntemi
Çayın lezzetinde önemli rol oynayan marka ve kalite gibi unsurlar kadar çayın demleme yöntemi de çok önemli. Peki, güzel bir çay için nasıl demleme yapmak gerekir.
Birinci yöntem öncelikle demliğin içine kuru çay koyulur ve kaynamaya başlayan çaydanlığın üzerine demlik bırakılır ki su kaynarken çay ısınsın. Su fokurdadıktan sonra hemen ocaktan alınmalı fazla kaynayan suyun oksijeni kaybolacağından çayın aroması ve lezzeti azalacaktır. Eğer yanlışlıkla çok kaynatırsanız bunun bir çaresi mümkün çayı demliğe dökerken biraz yüksekten ve tek bir noktaya dökerek hava ile temasını sağlayıp demleyin böylelikle minerali kaybolmuş suya oksijen kazandırmış olunur. Böylelikle demi de haşlamadan çayımızı demlemiş oluruz. Demlenen çayı tekrardan çaydanlığın üzerine koyup 12 – 15 dakika kadar dinlenmeye bırakmak gerekir. Buradaki püf noktamız demini alabilmesi için ocakta kaynamaya bıraktığımız çayımızı 12 – 15 dakika boyunca en kısık ateşte kaynatmamız gerekir. Ayrıca çaydanlıkla demlik arasında kapak muhakkak bulunmalı nedeni ise fazla ısınmasını engellemek. Bunlara dikkat edildiği takdirde en güzel çayı demleyebilirsiniz.
İkinci aşama ise; bu çay demleme yöntemi biraz daha farklı, su kaynatılır ve 75 – 80 dereceye kadar soğumaya bırakılır. Daha sonrasında suyu demliğe boşaltıp üzerine kullanılacak ölçüde çay demini demliğin içindeki suya atarak demlemiş oluruz. Diğer demleme yöntemiyle pek farkı yok ama çay demleyenler için hangi aşama kolay gelirse onu tercih edebilirler. Bütün bunların yanı sıra önemli olan bir konu ise çayın tüketim süresidir. Demlenen çay ne kadar sürede tüketilmeli? En fazla yarım saat içerisinde tüketilmelidir. Aksi takdirde acılaşır ve bayatlar. Fakat eğer çayın ömrünü biraz daha uzatmak isterseniz, çay demlerken demliğin içerisine, demlik süzgeci koyup 20 – 25 dakika sonra süzgeci demlikten alıp çayı biraz daha uzun tüketebilirsiniz.
Tavşan Kanı Çay Nasıl Demlenir?
Bütün kültürlerde tüketilen çay, her kültürde faklı bir öneme sahiptir. Bizim ülkemizde ise, bambaşka bir öneme sahiptir. Doğu Karadeniz bölgesinde yetişen çay bizim olmazsa olmazlarımızın arasında yer alıyor. Günün her saatinde tüketilen çay en çokta kahvaltılarımızı şenlendiriyor. Peki, tavşan kanı çay demlemek için çaydanlığa ne kadar çay konulur. Nasıl demlenir.
- Demliğe 3 yemek kaşığı kadar iyi kalite de çay koyalım.
- Üzerine kaynamış 3 su bardağı su ekleyerek kapağını kapatalım.
- Ocakta kaynayan çaydanlığın üzerine demliği koyup kısık ateşte kaynamaya bırakalım.
- Çayın rengini alabilmesi için 20 dakika dinlendirelim.
- Tavşan kanı kıvamındaki çayı afiyetle tüketebilirsiniz.
Çay Nedir?
Tropikal iklimlerde yetişen ve çiçek açan bir bitkidir. Uzun ve sivri uçlu, derimsi yapılı ve kısa saplı yaprakları vardır. Beyaz renkli olup hoş kokuludurlar. Uzun ömürlü bir bitkidir. Doğaya bırakıldığında zamanla ağaç şeklini alırlar. Çay hasadını arttırmak için dallar düzenli olarak budanır. Çay yaprakları toplama esnasında sadece tek elle toplanır. Toplama işlemi yapıldıktan sonra yapraklar mayalama olmasın diye kavrulur ve soldurulur. Daha sonra yapraklar kıvırma işleminden sonra kurutulur. Kurtulmuş çay yaprakları daha sonra demlenerek tüketime hazır hale gelir. Türkiye‘de çay nerede yetişir? Diye soracak olursak, Doğu Karadeniz bölgesinde en çok Rize de yetişirken, Trabzon, Giresun ve Artvin illerinde de çay üretimi vardır.