Ihlamur Çayının Faydaları

IHLAMUR ÇAYININ FAYDALARI
7 Mart 2022 0 Comments

Ihlamur bitkisi Ihlamurun çalı benzeri yapısından elde edilir. Çay haline getirilmesi için işlem görür. Birçok firma ıhlamuru işlemden geçirerek yapraklı hale getirir. Ancak istenmesi durumunda işlenmeden su ile kaynatılarak da tüketilebilir. Kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan Ihlamur hoş kokusu ile çok sevilir. Ihlamur bitki çayları arasında en sevilen olabilir. Ihlamur Çayının faydaları ise şunlardır;

  • Sakinleştirici ve stres gidericidir
  • Grip ve soğuk algınlığı rahatsızlıklarını geçirir
  • Besinlerin sindirimini kolaylaştırır
  • Vücuttaki zararlı toksinleri temizler
  • Kalp rahatsızlıklarını giderir

Ihlamur genelde kış aylarında tüketilmektedir. Ancak bu bitki çayının mevsimsel olarak tüketilmesi önemli değildir. Ihlamur Çayı günde 2 kez tüketildiğinde tüm bu faydaları görmeniz mümkündür.

Ihlamur Çayının Zararları

Ihlamur Bitki Çayı gördüğümüz üzere birçok faydaya sahiptir. Ancak bitki çaylarının da olası yan etkileri vardır. Ihlamur Çayının zararları ise günde 3 kez tüketilmediği sürece görülmez. Günde 3 fincandan fazla tüketilmesi durumunda oluşabilecek yan etkiler şunlardır;

  • İshal
  • Mide ağrısı ve yanması
  • Kalp rahatsızlıkları
  • Kan basıncının artması

Elbette bu tip durumların olabilmesi için sürekli olarak çok fazla tüketilmesi gerekir. Ihlamur Çayı bazı ilaçlarla birlikte kullanıldığında vücuda zarar verebilir. Bu sebeple doktor tavsiyesi ve kontrolünde kullanılması doğru olacaktır.

Ihlamur Ağaç Türleri

Ihlamur doğada yetişen bir mucizedir. Ormanda yetişmekte olan Ihlamur ağaçları ve çalıları birbirlerinden farklılık göstermektedir. Ülkemizde ve dünyada yetişen Ihlamur türleri şunlardır;

  • Gümüşi Ihlamur
  • Kafkas Ihlamuru
  • Büyük yapraklı ıhlamur
  • Küçük Yapraklı Ihlamur

Bu Ihlamur türleri farklı mevsimlerde yetişmektedir. Ayrıca görüntü bakımından farklılık göstermektedirler. Örneğin Büyük Yapraklı Ihlamur yaz aylarında yetişmektedir. Yüksek boylu bir ağaç çeşididir. Gümüşi Ihlamur ise hemen hemen benzer özelliklere sahiptir ancak sonbaharda yapraklarını açmaktadır. Kafkas Ihlamuru Kafkasya bölgesinde sık yetişen bir Ihlamur çeşididir.  Son olarak Küçük Yapraklı Ihlamur ise çok fazla büyüyemez ve kısa kalan Ihlamur çeşididir.

Ihlamur Çeşitleri

Ihlamur bitkisinin Çay formu birçok farklı bitki ve meyvenin karışımı ile olabilmektedir. Karışım haline gelen Ihlamurun faydaları daha baskın olacaktır. Üstelik Ihlamur dışında eklenen farklı aromalar ve tatlar da içimi daha keyifli hale getirecektir. Örneğin Ihlamura bal katmak çok sık yapılan karışımlardandır. Böylece daha tatlı bir ıhlamur çayı içmek mümkün olur. Ayrıca Ballı Ihlamur vücut direncini arttıracaktır. Diğer örnekler ise şunlar verilebilir;

Naneli Ihlamur Çayı

Nane yapraklarıyla demlenmiş olan Ihlamur ferahlatıcı bir etkiye sahiptir. Naneli Ihlamur Çayı faydaları ile soğuk kış günlerinde tercih edilebilir. Boğaz ağrısı, ateş ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı olumlu etkilere sahiptir. Üstelik baş ağrısı ve mide rahatsızlıklarını da geçirebilmektedir. Bu ıhlamur çeşidine hazır yollarla paket halinde ulaşabilirsiniz. İsteğe bağlı olarak yapmak isterseniz Ihlamur ile naneleri demlemeniz yeterli olacaktır.

Limonlu Ihlamur Çayı

Limon çay için vazgeçilmez bir meyvedir. Çok sık çaylarda kullanılır, verdiği ekşi tat dolayısıyla çaya farklı bir aroma kazandırır. Limonlu Ihlamur Çayı hazır halde satın alınabilir ya da isteğe göre limon kabukları ve Ihlamurun kaynatılması ile hazırlanabilir. Limonlu Ihlamurun Faydaları şunlardır;

  • Bol miktarda vitamin içerir
  • Boğaz ağrısı ve enfeksiyona iyi gelir
  • Grip ve nezle gibi rahatsızlıkları geçirir
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir

Zencefilli Ihlamur Çayı

Zencefil ve Ihlamur karışımı çok da hoş bir tat vermeyebilir. Bu sebeple balla yumuşatmak sıkça önerilir. Zencefil mide rahatsızlıklarını giderici harika bir bitkisel üründür. Zencefilli Ihlamurun faydaları; birlikte tüketilmesi durumunda vücudun antioksidan miktarını arttırır. Tansiyon ve şekeri düzenler. Ayrıca uyku öncesi tüketilmesi durumunda güzel bir uyku çekmenizi sağlayacaktır.

Ayva Ihlamur Çayı

Birbirinden çok uzakmış gibi geldiğini biliyoruz ama Ayva ve Ihlamur karışımı kış aylarında çok faydalı olabilir. Ayvalı Ihlamur Çayı hoş bir tada sahiptir. Bu karışım grip gibi rahatsızlıklara karşı bağışıklığı güçlendirecektir. Ayva Ihlamur Çayının Faydaları ise şunlardır;

  • Boğaz ağrısını ve öksürüğü durdurur
  • Yüksek ateşi düşürür
  • Bağışıklığı güçlendirir

Ihlamur Çayı Nasıl Demlenir?

Sağlıklı bir bitki çayı olan Ihlamur çayı nasıl demlenir sizlere anlatalım. Ihlamur Çayı hazır bir paketle alınmışsa eğer sıcak su içerisinde bekletilir. Suyun rengi tam değişime uğradığında açık sarı bir renk alır. Daha sonra içebilirsiniz.

Eğer ıhlamur kök ve yapraklarını demleyecekseniz, o zaman bu kök ve yaprakları kaynamakta olan suya eklenir. Yaklaşık 10 dakikada su Ihlamurun verdiği rengi ve kokuyu alır. Daha sonra süzüp içebilirsiniz. Ihlamur Sıcakken içilmelidir. Ancak dikkat etmekte fayda vardır çünkü aşırı sıcakken içilirse boğazı yakabilir.

Ihlamur Çayı Zayıflatır Mı?

Bitki Çayları ve Yeşil Çaylar özellikle de detoks ya da diyet uygulayan insanlar tarafından tercih edilmektedir. Çünkü bu çaylar metabolizmayı hızlandırmak ve yağları yakmak gibi özelliklere sahiptir. Ihlamur Çayı zayıflatıcı mucizevi çaylardan biridir.

Aç karnına tüketildiğinde tokluk hissi kazandırır ve iştahı kapatır. Böylece daha az yemek mümkündür. Ayrıca vücuttaki zararlı yağları yaktığı bilinmektedir. Belirli bir spor ve diyet programına sahipseniz, ıhlamur tüketerek zayıflamanızı hızlandırmanız mümkündür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir