Isırgan Otu Çayı Nasıl Yapılır?
Birçok kişi tarafından ısırgan otu çayı kulağa itici gelse de aslında vücudumuza gereğinden fazla yararı olan bir bitkidir. Isırgan otu çayı nasıl yapılır dediğimizde ise kurutulmuş ısırgan otundan bir yemek kaşığı alıp kaynayan suya atmamız gerekmektedir. Kaynayan suya ısırgan otlarını attıktan sonra ise ocağın altını kapatmamız gerekmektedir. 10 dakika demlenmeye bırakıldıktan sonra ise süzerek fincana koyup afiyet ile içebilirsiniz.
Isırgan Otu Nedir?
Isırgan otu çok eski çağlardan beri hayatımızda olan bir bitkidir. Isırgan otu eski çağlardan beri bitkisel tıp içerisinde kullanılan temel malzemelerden biri olarak bilinmektedir. Isırgan otu yapraklarında ise kaşıntı oluşturan, kızarıklık olmasını sağlayan, acı ve şişlik veren tüylü bir dokuya sahip olmaktadır. Isırgan otunun meyveleri de bulunmaktadır. Fındığa benzeyen bu meyvelerden ise bitkisel ısırgan otu yağı elde edilmektedir. Yapılan çalışmalara göre ise ısırgan otunun kanda olan antioksidan seviyesinin yükselmesine yardımcı olduğu gözlemlenmiştir.
Isırgan Otunun Faydaları
Isırgan otunun ağrı azaltıcı ve iltihap azaltıcı bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Isırgan bitkisi kan şekerinin düzenlenmesinde ise başarılı etkiler göstermektedir. Pankreasın ise kan şekerini düşürmekte yardımcı olan hormon olarak daha fazla insülin yapmasını veya salgılamasına yardımcı olmaktadır. Yakıcı ve çözücü özelliği olduğu için mesanedeki ve böbrekte oluşan kum ve taş oluşumu engelleyerek ciddi hastalıkları tedavi etmemizde yardımcı olabilmektedir. İdrar yolu enfeksiyonunu iyileştirmekte yardımcı olmaktadır.
Kemik erimesi ve kemik hastalıklarının yaşanma riskini azalttığı gözlemlenmektedir. Yüksek miktarda kalsiyum ve mineral içerdiğinden dolayı ise kas ve eklem ağrılarını giderdiği gözlemlenmiştir. Anne sütünün kalitesinin artmasında yardımcı olur.
Günlük Ne Kadar Tüketmek Gerekmektedir?
Sabahları aç karın ile kahvaltı yapmadan 20-30 dakika önce 1 bardak içilmesi önerilir. Bunun yanı sıra gün içerisinde 2 veya 3 bardak taze demlenmiş ısırgan otu çayı içilebilmektedir. Özellikle yaz ayları için en çok tüketilmesi gereken bitki çayları içerisindedir. Bir çay kaşığı ısırgan otu çayını sıcak suya atıp 10 dakika demledikten sonra süzerek içebilirsiniz. Taze ısırgan otunu haşlayarak suyunu soğutup her gün bir su bardağı içecek şekilde tüketebilirsiniz.
Isırgan Otu Zararları
Isırgan otu ne kadar güvenli olsa da fazla ve aşırı kullanımda karşımızda bazı problemler yaratmaktadır. Fazla kullanımda ishal, mide bulantısı, terleme görülmektedir. Cilt yüzeyine uygulandığında ise alerjen yan etkiler arasında bulunmaktadır. Taze ısırgan otu hiçbir şekilde cilde temas ettirilmemeli ve açık yaralara sürülmemelidir. Bunların yanı sıra kadınlarda adet döngüsünü değiştirme riski taşımaktadır. Hamile kalma planı olan kadınlar ilgili dönemlerde ise ısırgan otu kullanmamalıdır. Hamile kadınlar için hormonal dalgalanmalar problem yaratabileceğinden ve fetüsün gelişimi için ise ölümcül olabileceğinden hamile kadınların ısırgan otu çayı tüketmesi önerilmemektedir.
Isırgan Otunun Besin Değeri
Isırgan otu aslında bilinen ve beklenenin aksine mükemmel bir besin değeri sunmaktadır. Bir fincan ısırgan çayı yaklaşık olarak 30-35 kalori içermektedir. İçerisinde şeker, yağ, kolesterol veya sodyum yoktur. Ancak önemli miktarda protein ve karbonhidrat sağladığını söyleyebiliriz. Isırganlar aynı zamanda silika, demir ve potasyum gibi mineraller bulundurmaktadır. Isırgan otu diğer toksinlere karşı vücudun korunması ve antioksidanlar açısından fazlası ile zengindir.
Isırgan Otu Zayıflatır Mı?
Akıllarda olan neredeyse ilk soru olarak ısırgan otu zayıflatır mı dediğimizde ise ısırgan otunun doğrudan zayıflatmaya etkisi olmasa da dolaylı yollardan zayıflamaya yardımcı olmaktadır. Isırgan otu çayı içilerek vücutta oluşan şişkinlik ve ödem dışarıya atılmaktadır. Şişkinlik ve ödemin atılması ise zayıflamaya yardımcı olmaktadır.