Siyah Çay Gaz Yapar Mı?
Siyah çayın zararları içerisinde olan sorulardan biri de siyah çay gaz yapar mı sorusudur. Normalden daha fazla tüketim olduğu zaman farkında olmadan çayın faydaları değil zararları meydana gelmektedir. Gün içerisinde 4 bardak siyah çay içmek vücudumuzda sıvı kaybına neden olmaktadır. Eğer ki 4 bardak ve üzeri siyah çay tüketimi olur ise en az 2 litre su tüketmemiz gerekmektedir. 2 litre su tüketilmediği takdirde ise vücudumuzda şişkinlik tehlikesi, gaz ve ödem meydana gelmektedir.
Siyah Çay Zararları
Her sıvı ve gıdada olduğu gibi siyah çayı da fazla tüketmek olumsuzluklara sebebiyet vermektedir. Her insanın genetik yatkınlığı, metabolizması ve alışmış olduğu beslenme düzeni farklı olduğundan dolayı siyah çayın olası etkilerinden farklı dozlarda etki gösterebilir. Bir başka tabir ile bazı kişiler 2-3 bardak siyah çaydan sonra yan etkilerini yaşamaya başlarken başka kişiler de 5-6 bardak siyah çaydan sonra yan etkilerini yaşamaya başlayabilir. Bu nedenle kişinin kendine neyin iyi neyin kötü geldiğinin kendisi kararını vermesi gerekmektedir.
Siyah çayın fazla tüketiminde görülen ilk reaksiyon düşük demir emilimidir. Siyah çay tanen ve tannik asit adı verilen bir bileşik sınıfı açısından oldukça zengin bir içecek olmaktadır. Vücudumuzda demir eksikliği yaşanacaktır. Fazla çay tüketilmesi midemizde gaz sıkışmasının olmasını da tetikler. Bu yüzden midemizde ağrı ve şişkinlik hissederiz.
Siyah Çay Nedir?
Siyah çay Türkçedeki kullanımı ile sadece çay olarak bilinmektedir. Yeşil çay, beyaz çay ve oolong çayları arasından daha fazla oksitlenmiş bir çay türü olarak bilinmektedir. Aynı zamanda siyah çay tat açısından da az oksitlenmiş çaylardan daha fazla güçlü bir çay olarak bilinmektedir.
Siyah Çay Çeşitleri
Başlıca bazı siyah çay çeşitleri bulunmaktadır.
- Assam çayı Kuzey Doğu Hindistan’da yetişmekte olan bu çay tam gövdeli, maltlı ve koyu gövdeli bir çay türüdür.
- Masala chai İngiliz kahvaltı çayı olarak bilinmektedir. Pek çok çay karışımında kullanıldığını görebiliriz. İçimi aşırı derecede yumuşak olan bu çay ise özellikle şeker ve süt ile çok uyumlu olmaktadır.
- Seylan çayı Sri Lanka dağlarında yetişmektedir ve bu çay bolca narenciye kokuları içermektedir. Lezzet olarak ise aşırı ferahlatıcı ve güzel bir meyvemsi tada sahip olmaktadır.
- Darjeeling çayı ise Hindistan’ın himalayalarında az sayılı arazilerinde yetişen bu değerli çay ise narin, çiçeksi ve değerli olmaktadır. Özel ve daha az miktarda bulunduğu için çay şampanyası olarak da bilinmektedir.
- Keemun çayı doğu çinin anhui eyaletinde yetişmektedir. Tam gövdeli olup aynı zamanda pürüzsüz ve meyveli olarak bilinmektedir.
- Nilgiri çayı güney Hindistan’da yetişmekte olan bu çay düşük tanen bulundurmaktadır. Aynı zamanda bol kokuya da sahiptir.
- Lapsank souchong çayı güneydoğu çinin fujian eyaletinde yetişmekte olan bu derin tütsülü ve yoğun olan çay çam veya ladin ağacı üzerinde tütsülenerek elde edilmektedir.
Siyah Çay Besin Değerleri
Siyah çay yüksek oranda antioksidanlara sahip olan bir çay çeşididir. Aynı zamanda siyah çaylar nispeten yüksek miktarda K,C ve D vitaminlerine sahip olmaktadır. Bunun yanı sıra bolca kalsiyum, demir, magnezyum, çinko, nikel, sodyum ve florür içerdiğini bilmemiz gerekmektedir. Siyah çayın besin değerlerini ve faydalarını koruyabilmesi için 80 derece suda 15-20 dakika kadar demlenmesi gerekmektedir. Her zaman çayı taze bir şekilde tüketmek gerekmektedir. Çünkü çay beklediği zaman içerisindeki yararlı olan maddeleri kaybetmektedir. Aynı zamanda siyah çay birçok yemeği tütsülemekte de rol oynar.