Mide Yanmasını Geçiren İyi Gelen Bitki Çayları
Özellikle hassas bir mideye sahipseniz, mide sorunları ile karşılaşma riskiniz de yüksektir. Bu anlamda mide yanması, gastrit ve reflü, mide sorunlarına örnekler olarak verilebilir. Bu sorunların tıbbi çözümleri olsa da, bunların yanında ek olarak doğal kaynaklardan da yararlanmanız mümkündür. Doğadan gelen çözümleri birçok kişi tarafından tercih edilmekte olmasıyla birlikte kendilerini en çok bitki çayı formunda belli etmektedirler. Bu anlamda midede yanma ve gaz gibi sorunların giderilmesi için çeşitli bitki çayları öne çıkacaktır. Mideye iyi gelen bitki çayları, şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Rezene Çayı
- Nane Çayı
- Zencefil Çayı
- Papatya Çayı
- Melisa Çayı
- Yeşil Çay
- Safran Çayı
Bu bitki çayı tarifleri içerisinde verilenleri deneyerek midenizde oluşan her türlü soruna doğal bir çözüm bulabilirsiniz.
1. Rezene Çayı
Rezene, mideye iyi gelen bitki çayları arasında kendine sarsılmış bir yer edinmiştir. Bununla birlikte ilk olarak rezene çayı faydaları konusunda da bilgi sahibi olmamız gerekir. Kan basıncını düzenleyici etkisi ve boğaz ağrısı ya da öksürüğe karşı da iyi olan rezene aynı zamanda midenin ve bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasını da sağlayacaktır.
Bununla birlikte rezene çayı tarifi içerisinde 2 kaşık rezene tohumu ve bir fincan çayın kaynatılması önerilmektedir. Su tamamen kaynadıktan sonra tencere üzerine kapağını kapatarak 5 dakika kadar beklemelisiniz.
2. Nane Çayı
Nane çayı, ferahlatıcı lezzeti ve kokusu ile birlikte birçok kişi tarafından sevilerek içilen bir bitki çayıdır. Aynı şekilde su götürmez faydaları da bulunmaktadır. Nane çayı, hem kasları gevşetmede, hem ağız kokusunu gidermede hem de mide ekşimesini tedavi etmede kullanılmaktadır. Ayrıca bağışıklığınızı güçlendirerek grip ya da nezleye karşı da koruma sağlar.
Reflüye iyi gelen bitki çayı olan nane çayının yapılışında ise 6 ya da 8 bardak arasında su içerisine nane çayı poşeti ya da bir miktar nane yaprağı eklenmektedir. İçerisine limon da atmanız önerilir.
3. Zencefil Çayı
Zencefil çayı, özellikle mideye olan yararları ile bilinmektedir. Bununla birlikte kas ağrılarını hafifletmekte ve romatizma için de bir çözüm olarak kullanılmaktadır. Zencefil çayının mideye faydaları ise öncelikle mide bulantısını geçirmesi, gazı azaltması ve sindirimi hızlanması ile öne çıkmaktadır.
Zencefil çayı tarifi ise zencefilin dış kabuğunu soyduktan sonra 1 fincan su içerisinde 10 dakika kaynatmanızı söylemektedir.
4. Papatya Çayı
Papatya çayı, bitki çayları arasında hem tadı hem de faydaları ile birlikte oldukça tercih edilenlerden biri konumundadır. Özellikle rahatlatıcı ve uykuyu düzenleyici etkisi ile öne çıkan papatya çayı aynı zamanda sindirimi de kolaylaştırmaktadır. Bununla birlikte mide kramplarına ve ağrılarına karşı da mükemmel bir çözüm olma niteliğini taşır.
Gastrite iyi gelen bitki çayı olarak yapılışı ise 2 veya 3 yemek kaşığı kuru papatyanın yarım litre su ile birlikte kaynatılmasını ve sonrasında bekletilmesini içermektedir.
5. Melisa Çayı
Melisa çayı, aynı papatya çayı gibi özellikle sinirleri ve kasları gevşetmede kullanılmaktadır. Bunun yanında mideye olan yararları ile de bilinmektedir. Mide ağrıları konusunda özellikle tedavi edici özelliği bulunan melisa, aynı zamanda mide yanmasına iyi gelen şeyler arasındadır.
Melisa çayı tarifi ise, bir fincan kaynatılmış su içerisine kurutulmuş veya taze olarak melisa yaprağı atılması ile verilmektedir. Kaynama işlemi tamamlandıktan sonra 10 dakika kadar demlenmeye bırakılan bu çay, sonrasında süzülerek keyifle içilmeye hazır hale gelmektedir.
6. Yeşil Çay
Yeşil çay mideye iyi gelir mi sorusu, birçok kişi tarafından sorulmaktadır. Bu anlamda sorunun cevabının “evet” olacağını söylemek mümkündür. Özellikle antioksidan içeren yapısı ile birlikte vücuttan zararlı toksinlerin atılmasında rol oynayan yeşil çay, sindirim sistemi üzerinde de oldukça etkilidir. Mide yanmaları ve kramplarına karşı etkili özellikleri bulunmaktadır.
Bununla birlikte bu çay, bir bardak kaynar su içerisine atılan 1 yemek kaşığı yeşil çay ile kolayca içime hazır bir hale getirilebilir. Ancak kafein özellikleri bulunması sebebiyle günde 2 fincandan fazla içilmemesi önerilmektedir. Aynı şekilde hamile kadınların da bu çayı dikkatli tüketmesi ve doktorlarına danışması önemli bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.
7. Safran Çayı
Safran çayı, dünya üzerinde bulunan en değerli ve bir o kadar da yararlı olan baharatlardan biri olan safran ile yapılmaktadır. Özellikle bağırsaklar ve sindirim sistemi üzerinde bulunan etkileri ile bilinen safran, aynı zamanda bağışıklık sisteminizi düzenleme görevi de görmektedir. Faydaları oldukça fazla olan bu özel bitki çayının yapılışı ise bir tutam tel safranın bir fincan kaynar su içerisine atılması ile tamamlanmaktadır. Yaklaşık olarak 10 dakika demlemesi için bekletmeniz de gerekecektir. Sonrasında ise içmeniz için hazır hale gelir.
Fiyatı diğer alternatiflere göre daha yüksek olsa da, bu çay içeriğinde bulunan her türlü madde, sağlığınız için oldukça yararlıdır.