Bağırsak Çalıştıran Çaylar
Sindirim sisteminde rahatsızlık yaşayanların en çok merak ettiği konulardan birisi de, bağırsak çalıştıran çaylar olmaktadır. Sindirim sisteminde önemli bir yere sahip olan bağırsakların düzenli ve sağlıklı bir şekilde çalışması, genel vücut sağlığı üzerinde de etkili olmaktadır. Bu nedenle bağırsaklarında problem yaşayan kişiler bunu tedavi ettirmenin yollarını aramaktadır.
Bağırsaklarda yaşanan sorunların giderilmesinde ise bazı bitkisel çaylar tedavi edici özelliklere sahip bulunmaktadır. Bağırsak çalıştıran çayların yardımı ile kabızlık problemleri giderilebilmekte ve bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışması sağlanabilmektedir. Bağırsak çalıştıran çaylarla bitkisel tedavi yöntemleri kapsamında çok iyi sonuçlar sağlamaktadır.
Aynı zamanda içeriğinde kafein bulunan kahve, siyah çay ya da yeşil çay da bağırsakların iyi çalışmasında etkili olan içeceklerden olup, bunların tüketiminde ise normal sınırlar içinde tüketilmesine dikkat edilmesi gerekmektedir.
Bağırsak Çalıştıran Çaylar Nelerdir?
Vücudun en önemli kısmını oluşturan bağırsak sisteminin iyi çalışmasını sağlayan pek çok bitkisel çay bulunmaktadır. Bu çaylar bağırsak çalıştıran çaylar olarak bilinmekte ve düzenli olarak kullanımında büyük yararlar sağlamaktadırlar. Buna bağlı olarak en çok içilen ve bağırsak çalıştıran çaylar şu şekilde sıralanmaktadır;
- Isırgan Otu Çayı
- Biberiye Çayı
- Elma Çayı
- Sinameki Çayı
- Nane Çayı
Isırgan Otu Çayı
En iyi bağırsak çalıştıran çaylardan birisi olan ısırgan otu çayı, özellikle kabızlık ve şişkinlik sorunlarına karşı çok iyi gelen bir bitki çayı çeşidi olmaktadır. Isırgan otu çayı bal ve limonla karıştırılarak içilebilmektedir. Yapımı çok kolay olan ısırgan otu çayı, her gün düzenli olarak içildiğinde bağırsakların çok iyi çalışmasını sağlamakta ve bağırsaklarda oluşan rahatsızlıkların tedavi edilmesine yardımcı olmaktadır.
Isırgan otu çayının yapımında bitkinin yaprakları kullanılmaktadır. Hazırlanışından ise aktardan alınan ısırgan otu yaprakları, kaynamış suyun içine atılarak bir kaç dakika kaynatılmalıdır. Daha sonra ocaktan alınarak 15 dakika demlenmeye bırakılmalıdır. Demlenme süresinin sonunda ise yapraklar alınarak, ısırgan otu çayı içilmelidir.
Isırgan otu çayı, D vitamini içeren bitkisel çaylardan birisi olup, aynı zamanda kansızlığı da çok iyi gelmektedir. Bunun yanı sıra ısırgan otu çayı idrar sökücü özelliği de sahip bulunmaktadır. Düzenli olarak içilmesi ise bağırsaklara iyi gelmekte ve aynı zamanda bağışıklık sisteminin de güçlenmesini sağlamaktadır.
Biberiye Çayı
Biberiye çayı özellikle sindirim sisteminde oluşan problemlerin giderilemesi üzerinde etkili olarak, bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Sindirim sistemi rahatsızlıklarına bağlı olarak gelişen kabızlık, şişkinlik ve hazımsızlık sorunlarına iyi gelmektedir. Biberiye çayı hazırlamak için ise 1 bardak kaynamış suya, bir dal biberiye eklenerek, 15 dakika kadar demlendirdikten sonra ılık olarak içilmelidir.
Aynı zamanda toz olarak bulunan biberiye ile çay yapmak içinse, bir bardak sıcak suyun içerisine, 2 çay kaşığı kadar toz biberiye eklenerek, yine 15 dakika demlendirdikten sonra süzerek içilmelidir. Biberiye çayı bağırsakların iyi çalışmasını sağlamasının yanı sıra, içinde bulunan vitaminler ve mineraller yardımı ile bağışıklık sisteminin ve beyin fonksiyonlarının güçlenmesine de yardımcı olmaktadır. Ilık olarak ve düzenli olarak içilen biberiye çayı, bağırsaklarda meydana gelen kabızlık sorununu çözmektedir. Gün içerisinde biberiye çayı en fazla 2 fincan kadar içilmelidir.
Elma Çayı
En sevilerek içilen bitki çaylarından birisi olan elma çayı, bağırsakların düzenli şekilde çalışmasını sağlamakta ve dolaşım sistemine iyi gelmektedir. Elma çayı yapımında ise kurutulmuş ve aktarlardan alınmış elmalar kullanılmaktadır. Sıcak suyun içerisine bir miktar atılan kurutulmuş elmalar, 10 dakika demlendirildikten sonra hazırlanan elma çayı ılık olarak içilmelidir. Arzuya bağlı olarak içmeden önce içerisine tarçın ilave edilmektedir.
Yüksek life sahip olan elma çayı bağırsakların iyi çalışmasına yardımcı olmakta, aynı zamanda bağırsaklarda oluşan zararlı parazitlerin yok olmasını sağlamaktadır. Elma çayı bağışıklık sistemini güçlendirmekte, nefes darlığına iyi gelmektedir. Düzenli olarak her gün içilen elma çayı, felç olma risklerini azatmakta ve kolesterolü düzene sokmaktadır.
Sinameki Çayı
Sinameki bitkisi doğal bir müshil olarak, tıbbi alanda da kullanılmaktadır. Bu nedenle bağırsakların en iyi şekilde çalışmasını sağlayan çaylardan birisi de sinameki çayı olmaktadır. Sinameki çayı hazırlığında ise 1 bardak suyun içerisine, 1 tatlı kaşığı sinameki ilave edilerek, 10 dakika demlendirilmelidir. Sürenin sonunda ise süzülerek hazırlanan sinameki çayı ılık olarak içilmelidir.
Sinameki çayının kesinlikle fazla içilmemesi gerekmektedir. Fazla içilen sinameki çayı istenmeyen yan etkilerin vücutta oluşmasına neden olmaktadır. Güçlü bir bitki olan sinameki çayının günde en fazla bir bardak içilmesi lazımdır. Sinameki çayının aşırı içilmesi durumunda ise mide bulantısı ya da kas güçsüzlüğü gibi bir takım yan etkiler ortaya çıkmaktadır. Sinameki çayı bağırsakların iyi çalışması sağlamakta, aynı zamanda dolaşım sorunlarının giderilmesine yardımcı olmaktadır.
Nane Çayı
Bağırsakları en iyi çalıştıran çaylardan birisi olan nane çayı, aynı zamanda sindirim sistemi problemlerine de iyi gelen bitkisel çaylardan birisidir. Nane çayını hazırlamak için nane yapraklarını, sıcak suyu ile 5 dakika kadar kaynatmak yeterli olmaktadır. Daha sonra ateşten alarak, 15 dakika demlenmelidir. Süresinin sonunda süzülerek içilmelidir. Nane çayı kabızlığa çok iyi gelmekte, aynı zamanda içeriğinde bulunan vitaminlerle bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamaktadır.