Bağışıklığı Yükselten Bitki Çayları İsimleri ve Faydaları
Bitki çayları, uzun yıllar boyunca doğadan gelen bir şifa olarak görülmüştür. Buna göre birçok farklı hastalığın tedavisinde kullanıldıkları gibi, aynı zamanda hastalıklara karşı korumaları adına bağışıklık güçlendirmeleri için ya da sinir ve stresi atarak kaliteli bir uyku sağlamaları için de kullanılmışlardır.
Özellikle kış aylarında ihtiyacımızın arttığı bağışıklığı yükselten bitki çayları, tamamen doğal bir biçimde vücudunuzun olası hastalıklara karşı savaşması adına içilmektedir. Bunun yanında birçok farklı karışım da, vücuda kış aylarında fayda sağlaması için kullanılmaktadır.
Doğal bağışıklık güçlendirici bu çaylar sayesinde enerjinizi kaybetmeden ve sağlığınızı tehlikeye atmadan günlük hayatınıza devam edebilirsiniz. Vücut direncini arttıran bitkisel karışımlar, birçok farklı bitki ile yapılabilse de en çok bitki çayları, hoş tatları ve kokuları ile öne çıkmaktadırlar.
1. Ekinezya
Ekinezya, özellikle bağışıklığı arttırarak soğuk algınlığı ve gribe karşı birebir olması ile öne çıksa da aynı zamanda migreni de rahatlattığı bilinmektedir. Bunun yanında kas ve eklemlerde bulunan ağrıları da keser ve mantar, egzama ya da iltihaplara karşı da birebirdir.
2. Yeşil Çay
Yeşil çay, en çok şifa veren bitki çayları arasında yer almaktadır. Buna göre her dönemde tüketilen ve birçok farklı duruma karşı vücudunuzu koruyan bu çay, gribal enfeksiyonlara ve soğuk algınlığına karşı da vücudunuzu korumaktadır.
Bunun yanında mideyi koruduğu, vücuttan toksinlerin atılmasını sağladığı ve en önemlisi de kansere karşı bir kalkan oluşturduğu bilgileri ile oldukça tercih edilmektedir. Yeşil çayı içerisinde bal, nane, karanfil ya da limon gibi artılar ekleyerek de tüketebilirsiniz.
3. Zencefil
Zencefil çayı ise, bağışıklığı yükselten bitki çayları içerisinde bulunan ve ateş, soğuk algınlığı gibi durumlara karşı kullanılan bir doğal çözümdür. Aynı anlamda kan şekerini dengelediği, kolesterolü düşürdüğü ve mideyi koruduğu da bilinmektedir.
Kabuk tarçınlar, portakal kabuğu ve karanfil ile birlikte de hazırlayabileceğiniz bu çayı safra kesesi ya da sedef hastalıklarından birine sahipseniz içmemeniz önerilmektedir.
4. Ihlamur
Ihlamur, belki de en çok bilinen ve sevilerek içilen bitki çayları arasındadır. Bununla birlikte ıhlamur, flavonoid içermesi ile birlikte iltihaplara karşı kullanılmaktadır. Aynı şekilde öksürüğü azalttığı ve bunun yanında vücut direncini arttıran bitki çayları arasında olduğu da bilinmektedir.
Aynı anlamda hem uykusuzluk problemleri çeken kişiler için hem de stresli ve yorgun günler geçiren kişiler için de ıhlamur önerilmektedir. Ancak kan sulandırıcı etkisi bulunan bu çay, kanamalara sebep olabildiği için dikkatli tüketilmelidir. Aynı şekilde hamilelik dönemlerinde de ilaçlarla birlikte kullanılması zararlı olabileceğinden mutlaka öncelikle bir doktora başvurulması önerilmektedir.
5. Karahindiba
Karahindiba, beta-karoten içermesi sebebiyle vücutta A vitamini takviyesi görevi görmektedir. Bununla birlikte magnezyum, fosfor, C vitamini, demir, kalsiyum ve çinko da içermektedir. Bu nedenle de kış aylarında tüketilebilecek bitki çayları arasında sarsılmaz bir yeri bulunmaktadır.
Özellikle ağız ve diş sağlığı için tüketilmesinin yanında ülser ve zatürre gibi hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır. Aynı zamanda içerisinde tarçın veya limon gibi eklemeler de yaparak lezzetini ve faydalarını arttırabilirsiniz.
6. Kuşburnu
Antioksidanlar içeren kuşburnu çayı, özellikle içerisinde bulunmakta olan C vitamini ile birlikte öne çıkmaktadır. Bu anlamda büyük bir bağışıklık yükseltme etkisi bulunmasının yanında gribal enfeksiyonlardan, soğuk algınlığından ve ateşten de korumaktadır.
Günde iki fincan tüketilmesi önerilen bu çay aynı zamanda sinirleri yatıştırma ve kasları gevşetme etkisi de göstermektedir.
7. Adaçayı
Adaçayı, özellikle lezzetli tadı ve yararları ile bilinen bir çay olarak kış aylarında farklı türde hastalıklara karşı sizi koruyabilecek çaylar arasında yer almaktadır. Bununla birlikte adaçayının yararları büyük de olsa tüketilmesi sakıncalı olabilecek durumlar da göze çarpacaktır. Bu anlamda özellikle mide ve onikiparmak ülseri olan kişilerin tüketmemesi önerilir.
Aynı anlamda düşük yapma riski oluşturduğundan hamile kadınların ve emziren annelerin tüketmesi için öncelikle bir doktora başvurması gerekir. Bunun yanında epilepsi hastalarının da bu çayı dikkatli bir şekilde tüketmesi gerekecektir. Bunun sebebi ise beyinde toksit oluşturma tehlikesi taşımasıdır.
8. Papatya
Papatya çayının yararları, saymakla bitmez denilecek kadar çoktur. Öncelikle rahatlatma ve kişinin üzerinden stresi ve siniri alarak kaliteli bir uyku deneyimini oluşturma etkisi ile bilinen bu çay aynı zamanda bağışıklık güçlendirici etkileri de bulundurmaktadır.
İçerisinde bulunan alfa-bisabolol ve arzulene maddeleri sayesinde bu çay, mide hastalıklarına karşı da kullanılmaktadır. Aynı anlamda karaciğerin de sağlıklı bir konuma gelmesinde yardımcı olması ile birlikte regl dönemlerinde de rahatlama sağlamaktadır.
9. Kiraz Sapı Çayı
Kiraz sapı çayı etkileri ise kanı sulandırma ve tuz dengeleme ile başlamaktadır. Uyumlu biyokimyasal yapısı sayesinde vücudu hastalıklara karşı koruduğu bilinen bu çay aynı zamanda kolesterolün dengelenmesinde de rol oynamaktadır. Sabahları aç karnına tüketerek bu çayın etkilerini en iyi şekilde hissedebilir ve kendinizi hastalıklara karşı koruyabilirsiniz.