Bitki Çayı Çeşitleri Ve Faydaları

çay çeşitleri
31 Ocak 2022 0 Comments

Bitki çayı çeşitleri ve faydaları günümüzde değerlerinin farkına varılan doğanın sunduğu mucizeleri göstermektedir. Birbirinden güzel kokulara, renklere ve tatlara sahip bitki çaylarından her biri ayrı bir konuda yararlı. Peki bitki çaylarının hangisi ne amaçla tüketilebilir? Hangi bitki çayı neye faydalıdır? Konumuzun devamında içeriklerin ayrıntılarına değinmeyi amaçlıyoruz.

Bitki Çayları Ve Faydaları

Bitki çayları ıhlamurdan yeşilçaya, papatya çayından adaçayına varana kadar sayısız bir yelpazede yer almaktadır. Yararlı özellikleri ile bilinen ve farklı demleme yöntemlerine sahip çay çeşitlerinin içeriğindeki doğal maddelere, hangi amaçla kullanıldığına ve faydalarına birlikte bakalım:

  • Yeşil Çay

Doğanın sunduğu mucizelerden birisi şüphesiz ki yeşil çay olmaktadır. İçeriğindeki yoğun antioksidan içeriklerle bilinen yeşil çay, sağlığa faydalı olduğu bilinen temel içeceklerden birisidir. İçerisinde bulunan bazı maddeler yağ yakımını destekleyen ve metabolizmayı hızlandıran özelliğe sahiptir. Kateşinin maddesinin etkisi ile sindirim enzimlerine ait aktivite yavaşlar ve bağırsakta emilim azalarak kilo kaybı artar.

Düzenli tüketiminde karın yağları gibi deri altı yağlarının azalmasında etkin rol oynadığı bilinmektedir. Bunun yanı sıra kandaki trigliserit oranının düşmesi noktasında da etkin rol oynamaktadır. Böbrekler tarafından üretilmekte olan anjiyotensin dönüştürücü enzimine bağlı olarak kan basıncını düzenler ve tansiyonun düşmesine yardımcı olur.

Yoğun antioksidan içeriği ile bilinen yeşil çay; kanser ve DNA hasarı gibi çok sayıda rahatsızlığın önlenmesinde faydalı olduğu düşünülen etkin bir maddedir. Anti inflamatuar özelliği ile; ciron ve ülseratif kolit gibi özellikle bağırsak sistemi hastalıklarının etkilerinin azaltılmasında da yardımcı olmaktadır. Tüm içeceklerde olduğu gibi yeşil çayın da kararında tüketimi önemlidir. Günde 1-2 fincan yeşil çay tüketimi ideal olacaktır.

  • Papatya Çayı

Karışık bitki çayı faydaları sunulurken içerisinde yer alan doğal malzemelerden birisi genelde papatya olur. Bunun sebebi papatya çayının hem sade olarak hem de karışık çaylarda rahatlıkla kullanılabilmektedir. Papatya çayının sakinleştirici ve doğal olarak sinirleri yatıştırıcı özelliği bulunmaktadır. Bu sebeple yapay olmayan bir antidepresan olarak düşünülebilir.

Özellikle gün içerisindeki strese bağlı olarak meydana gelen uyku sorunları ile savaşarak uykusuzluğun giderilmesinde yardımcı olduğu bilinmektedir. Kadınların regl döneminde yaşamakta olduğu sancı ve gerginlik durumlarının yatışmasında katkı sağlar.

Mide yanması, ülser gibi çeşitli mide rahatsızlıklarına karşı iyi geldiği bilinmektedir. Ancak papatya çayı tüketiminde dikkat edilmesi gereken önemli bir unsur vardır. Papatya çeşitlerinin birçoğu zehirlidir. Bu nedenle çay yapmak için alınan kurutulmuş papatyanın güvenilir bir yerden teslim alınması oldukça önemlidir.

  • Kuşburnu Çayı

Kırmızı bitki çayları içerisinde değerlendirilen ve gerek dillere destan yoğun rengi gerekse de lezzetiyle; geleneksel mutfağımızda sıklıkla yer verilen ancak günümüzde tüketimi azalmış olan faydalı bitki çaylarından birisi de kuşburnudur.

B12, B1 ve C gibi çok sayıda yoğun vitamin içeriği barındırır. Bağışıklığı desteklerken vücuda dinçlik katar.

Aynı zamanda enfeksiyon düşmanı olarak bilinen ve bitki çaylarının en çok tercih edilenlerinden birisidir. Antioksidan özellikler göstermesi sebebiyle enfeksiyonlara karşı önemli bir rol oynar ve faydalı bir kan temizleyicisi olarak bilinir. Hem raşitizm hem de kan temizleme unsurları için doğal bir ilaç gibi görülür. Aynı zamanda kronik yorgunluğun önüne geçmek için de tüketilmektedir.

Hangi Bitki Çayı Ne Zaman İçilmeli?

Hangi bitki çayı ne zaman içilmeli sorusunun cevabı noktasında içerdiği bileşenlere dikkat etmekte fayda vardır. Örnek olarak yeşil çay gibi uyarıcı etkiye sahip ve kafein içerikli bir bitki çayının daha çok gündüz saatlerinde içilmesi tavsiye edilebilir. Bunun yanı sıra yatıştırıcı etkisi ile bilinen ve uykuya yardımcı olacağı düşünülen papatya çayı gibi bitki çaylarının akşam saatlerine alınması önerilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir