Bitki Çayı Nasıl Yapılır, Nasıl Demlenir?
Sağlık durumu, insanlar için oldukça önemli bir konu olmakla birlikte sürekli olarak kontrol altında tutulmaktadır. Bu noktada alternatif tıp alanına giren bitki çayları da sıklıkla ön plana çıkmaktadır. Bitki çaylarının pek çok konuda iyi gelmesi ve insanları ruhsal anlamda rahatlatması, tüketilme sebepleri arasındadır. Bitki çayı nasıl yapılır sorusu da bu içecekleri tüketmek isteyenler tarafından merak edilmektedir.
Bitki çayları, hazırlama konusunda birbirlerine benzese de demleme veya tüketme miktarı açısından farklı olabilmektedir. Bu nedenle tercih edeceğiniz bitkiye göre inceleme yaparak doğru hazırlık aşamaları elde etmeniz önerilmektedir. Konu ile alakalı olarak bazı bitki çaylarının hazırlama şekilleri alt başlıklarda sunulmuştur.
Hibisküs Çayı Nasıl Yapılır?
Bitki çaylarında farklı tatlara ve aromalara yer veren kişiler için önerilebilecek pek çok seçenek bulunmaktadır. Bu seçenekler arasında yer alan hibisküs çayı ise nasıl yapıldığı konusunda hibisküs çayı nasıl yapılır başlığı altında incelenmektedir. Bu çayın hazırlama aşaması ise şu şekildedir:
- Bir su bardağı suyu kaynamaya bırakın.
- Kaynayan su içerisine bir tatlı kaşığı hibisküs ekleyin.
- Daha sonra bu ikiliyi 10 dakika demlemeye bırakın.
- İsteğe bağlı olarak süzerek de tüketebilirsiniz.
Sıralanan bu dört kolay adımın tamamlanması sonucunda hibisküs çayı hazır olacaktır. Aynı zamanda farklı tat almak istiyorsanız içerisine tarçın, limon gibi ekstra malzemeler ekleyebilir ve tadında ufak değişiklikler yapabilirsiniz.
Kekik Çayı Nasıl Yapılır?
Mutfakta yer alan ve yemeklerin tadını hafifletmek amacıyla tercih edilen pek çok baharat bulunmaktadır. Yemeklere, salatalara veya mezelere ekstra tat veren kekik, demleme yöntemi ile çay formunda da tüketilebilmektedir. Kekik çayı nasıl yapılır sorusu altında sunulan aşamaları takip ederek bahsi geçen bu çayı kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.
- Öncelikle bir fincan suyu kaynatmanız gerekmektedir.
- Daha sonra içerisine 2 dal taze kekik veya 1 tatlı kaşığı kuru kekik ekleyin.
- Bu karışımı ortalama 10 dakika demlemeye bırakın.
- İçerisindeki bitkileri süzerek suyunu tüketebilirsiniz.
Diğer bitki çaylarına benzer hazırlama yöntemi olan bu bitki çayını isteğe bağlı olarak bal ile tatlandırabilirsiniz. Böylece içiminin daha yumuşak olduğunu ve lezzetinin arttığını görebilirsiniz.
Rezene Çayı Nasıl Yapılır?
Rezene çayı, fiziksel yararlarının olmasının yanında ruhsal anlamda da rahatlatıcı etkiye sahiptir. Buna bağlı olarak rezene tüketiminin oldukça yaygın olduğunu görmeniz mümkündür. Rezene çayı nasıl yapılır sorusu ise bu çayı tüketmekten yana olan kişilerin merak ettiği bir başlıktır.
- İşe öncelikle tezene tohumlarını ezerek başlamalısınız.
- Daha sonra bir bardak kaynamış su içerisine ekleyin ve fincanın ağzını kapatın.
- 5 dakikalık demlenme süresinin ardından çayınızı tüketebilirsiniz.
Bahsi geçen bu adımların tamamlanmasının ardından rezene çayını tüketmeniz mümkündür. Uzmanların görüşüne göre günde 1-2 fincandan fazla rezene tüketimi doğru değildir. Bu nedenle tüketim miktarını mutlaka kontrol etmelisiniz.
Karışık Bitki Çayı Nasıl Yapılır?
Sade bitki çaylarından ziyade pek çok aromayı bünyesinde bulunduran karışık bitki çayları da sıklıkla tüketilen seçenekler arasında bulunmaktadır. İçerisinde aklınıza gelebilecek her türlü bitki yer almaktadır. Peki, karışık bitki çayı nasıl hazırlanır?
Karışık bitki çayı nasıl yapılır sorusuna istinaden verilebilecek 3 çeşit seçenek bulunmaktadır.
- Hazır bitki çayı almak
- Aktardan karışık bitkiler almak
- Evde bulunan malzemeleri değerlendirmek
Bu üç seçenek arasından kendi zevkinize ve tat arayışınıza bağlı olarak tercih yapabilirsiniz. Demleme yönteminden yararlanarak bitki çayınızı hazırlamanız mümkündür. Son olarak tüketmeden önce bal veya diğer aromalar ile çayınızı tatlandırabilirsiniz.
Evde Bitki Çayı Nasıl Yapılır?
Yukarıda sıralanan örnek bitki çaylarının yanı sıra evde bitki çayı yapmak isteyen bireyler de olacaktır. Bu nedenle evde bitki çayı nasıl yapılır sorusu, hazır bitki almadan evde bulunan malzemeler ile bitki çayı yapmayı tercih eden bireyler tarafından merak edilmektedir.
- Limon
- Zencefil
- Tarçın
- Nane
- Kekik
Sıralanan bu baharat ve diğer malzemeler ile evde bitki çayı rahatlıkla yapılabilmektedir. Örnek olarak herkesin evinde bulunabilecek olan bu malzemelerden istediğiniz kadarını su ile kaynatıp tüketebilirsiniz. İsteğe bağlı olarak bal veya diğer aromalar ile tatlandırıp daha farklı lezzetleri deneme şansına da sahip olabilirsiniz.
Poşet Bitki Çayı Nasıl Demlenir?
Bitki çayı yapabilmek için marketten veya aktarlardan belirli malzemelerin temin edilmesi gerekmektedir. Ancak bu malzemeleri almak yerine piyasada var olan hazır bitki çaylarını tercih eden kişiler de oldukça fazladır. Bu konuda poşet bitki çayı nasıl demlenir sorusu akıllara takılmakta ve doğru bir şekilde yapabilmek adına araştırılmaktadır.
Poşet bitki çayı yapmak için ihtiyaç duyacağınız işlemler toplamda üç adımdan oluşacaktır. Bu adımlar aşağıda sıralanmıştır.
- Bir fincan su ısıtarak işleme başlayın.
- Daha sonra tercih ettiğiniz bitki çayını paketinden çıkarın ve suya ekleyin.
- Tatlandırmak amacıyla tarçın, bal veya limon kullanabilirsiniz.
Bu üç kolay adım sayesinde poşet çayınızı kısa bir sürede hazırlamanız mümkündür. Ancak tavsiye edilen bitki çayı kesinlikle evde yapılan formlardır.