Bitki Çayları İsimleri ve Özellikleri Nelerdir?

Bitki Çayları Ne Zaman İçilmeli?
31 Ocak 2022 0 Comments

Çay bütün dünyada sevilen bir içecek haline gelmiştir. İnsanlar sağlıklı bir hayat için doğal yöntemler kullanabileceğini fark etti. Bu doğal yöntemlerin başında da elbette Bitkisel Çaylar yer almaktadır. Birçok farklı tat, koku, aroma ve faydasıyla Doğadan Bitki Çayları herkes için lezzetli bir takviye olabilir. Peki, o kadar çok Bitki Çayı arasında hangileri en iyisi ya da hangi Bitki Çayı neye faydalıdır. Şimdi sizlere Bitki Çaylarının İsimlerinden ve özelliklerinde bahsedeceğiz…

Bitki Çaylarının Çeşitleri

Bitki Çayları yapı bakımından ayrılmaktadır. Yani Doğadan Bitki Çayları hazırlamak üzere elde ettiğimiz malzemeler Çayların yapımında farklılık göstermektedir. Bitkiler 3 sınıfa ayrılır,

  • Yapraktan elde edilen Çaylar
  • Köklerden elde edilen Çaylar
  • Çiçekten elde edilen Çaylar

Bu bitkiler tat bakımından çok büyük farklar göstermeseler de pişirilme ve etkenleri bakımından farklıdırlar. Yapraklı bitkiler demlenerek, köklü bitkiler suda kaynatılarak ve Çiçekli bitkiler kısa süre ısıtılarak tüketilir. Her Bitki Çayı kendine has bir yöntemle hazırlanmaktadır.

Bitki Çayları İsimleri ve Özellikleri

Bitki Çayları kullanılan bitkilerden ismini almaktadır. Doğada bulunan çok çeşitli otlar, çiçekler ve diğer bitkiler bu Bitki Çaylarını oluşturmaktadır. Kurutma, kaynatma ve birtakım işlemden geçen bu bitkiler işlem sürecini tamamladıktan sonra basit bir şekilde, taze bir biçimde tüketilmeleri için hazır olurlar. Şimdi en faydalı Bitki Çayları isimleri ve özellikleri sıralayalım

  • Nane Çayı
  • Kuşburnu Çayı
  • Ihlamur Çayı
  • AdaÇayı
  • Zencefil Çayı
  • Papatya Çayı
  • Kış Çayı
  • Lavanta Çayı
  • Mate Çayı

 

Bitki Çayları İsimleri ve Özellikleri

Bitki Çaylarının her biri birbirinden faydalıdır. Özellikle de yaklaşan kış aylarında hastalıklardan kaçınmak faydalarına göre doğru Bitki Çaylarını tüketmeliyiz. Şimdi Bitki Çaylarının özelliklerini inceleyelim;

Nane Çayı

Yemeklerde de sıkça kullanılan Nane yaprakları çay formunda da birçok faydası olduğu bilinmektedir. Nane yapraklarının kaynatılmasıyla hazırlanan bu Çay birçok faydasıyla göz doldurmaktadır. Nane Çayı’nın faydaları şunlardır; Bağışıklık güçlendirir, ağrıları azaltır, Stres giderir ve ciltteki toksinleri temizler.  Ayrıca Nane Çayı vücuttaki yağ yakmak ve metabolizma çalıştırma özellikleriyle zayıflatan Bitki Çaylar arasındadır.

Kuşburnu Çayı

En çok ülkemizde yetiştiği bilinen Kuşburnu bitkisinden elde edilen bu çay, Kuşburnunun kurutulup kaynatılmasıyla elde edilir. Kırmızı Bitki Çayları arasında yer alan Kuşburnu Çayı’nın faydaları şunlardır; A ve C vitaminleri başta olmak üzere çok fazla vitamin içermektedir, mide asit oranını düzenler, iltihap söktürücü etkisi vardır. Kuşburnu Çayı’nın günde en fazla 2 fincan tüketilmesi önerilmektedir.

Ihlamur Çayı

Soğuk kış günlerinde hastalandığımızda aklımıza ilk gelen Bitki Çaylarından biri ıhlamurdur. Ihlamur grip ve soğuk algınlığına en faydalı Bitki Çayı’dır. Yapraklı bitkilerden biri olan Ihlamur, suda 10 dakika kaynatılarak çay haline getirilir. Ihlamur tüketirken öneriler günde 4 fincanı geçmemek yönündedir. Tansiyon düşüklüğü yaşayan insanların tüketirken dikkat etmesi önerilir.

Ihlamur Çayı’nın faydaları ise;

  • Bağışıklık güçlendirir
  • Sindirimi kolaylaştırır
  • Doğal antioksidandır

Ada Çayı

Diğer adı Acı Elma olan Ada Çayı, Çay yapraklarının kaynatılıp elde edilen aromadan oluşmaktadır. Oldukça faydalı Bitki Çaylarından biri olan Ada Çayı; stresi azaltır, terlemeyi azaltır, sindirimi korur ve beyin fonksiyonlarının çalışmasında etkilidir. Ada Çayı günde 3 fincandan fazla tüketilmesi önerilmeyen bir Bitki Çayıdır. Fazla tüketilmesi durumunda sinir sistemini bozabilmektedir.

Zencefil Çayı

Zencefil Çayı kök yapılı çaylardan biridir. Temizlenmiş Zencefil köklerinin 15 – 20 dakika kaynatılmasıyla hazırlanır. Sindirimi hızlandırması nedeniyle zayıflatan Bitki Çaylar arasındadır. Zencefil Çayı’nın faydaları ise; kronik ağrıları giderir, soğuk algınlığına ve hazımsızlığa iyi gelir. Fazla miktarda tüketilmesi göğüste yanma ve mide yanmasına sebep olabilir. Bu sebeple günde 2 fincandan fazla içilmesi önerilmemektedir.

Papatya Çayı

Kurutulmuş Papatya çiçeğinin kaynatılmasıyla elde edilir. Birçok rahatsızlığa tedavisinde kullanıldığı için en faydalı Bitki Çaylarından biridir. Papatya Çayı faydalı ve lezzetli bir çay olmasına rağmen günde 2 fincandan fazla tüketilmesi önerilmez. Fazla tüketilmesi durumunda sindirim sorunlarına ve yorgunluğa neden olmaktadır.

Papatya Çayı’nın faydaları;

  • Uykusuzluğu giderir
  • Sinir sistemine iyi gelir
  • Kan şekerini dengeler
  • Cildi güzelleştirir.

Kış Çayı

Kış Çayı karışım halinde elde edilen bir Bitki Çayı’dır. Kış çayı içerisinde bahsettiğimiz tüm Bitki Çayları yer alabilmektedir. Bu bitkilerin yanı sıra çeşitli meyvelerinde içerisine eklenerek kısa süre kaynatılarak hazırlanmaktadır. Kış Çayı; ağrıları giderir, bağışıklık güçlendirir ve hazımsızlığı giderir. Birçok Bitki ve meyvenin karışımı olması nedeniyle Kış Çayı’nın en faydalı Bitki Çayı olduğu söylenebilir. Birçok bitkinin karışımı olduğu için çok fazla tüketilmemesi önerilir.

Lavanta Çayı

Lavanta Çiçeğinden elde edilen bitkilerin 5 -6 dakika kaynatılmasıyla hazırlanmaktadır. Lavanta Çayı; stresi azaltır, sakinleştirici etkisi vardır, sindirim sistemini düzenler ve baş ağrısını giderir. Lavanta Çayı’nın aç karna tüketilmesi tavsiye edilmektedir, günde 2 fincan içilmesi önerilmektedir. Lavanta Çayı yan etkisi az olan bir çay olsa da çok tüketilince mide bulantısı ve kusmaya neden olabilir.

Mate Çayı

Yerba Mate Yapraklarından elde edilen Mate Çayı, birçok vitamin ve mineral barındırmaktadır. Mate Çayı iştah kesici ve idrar sökücü özellikleri ile zayıflatan Bitki Çaylarından biridir. Mate Çayı’nın faydaları ise; Kan şekerini düşürür, bağışıklığı arttırır, kalp damar hastalıklarına iyi gelmektedir. Mate Çayı günde 3 kez aç karna içilmelidir. Her öğün öncesi içilmesi önerilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir