Çay Asit Mi Baz Mı?

31 Ocak 2022 0 Comments

Lezzetiyle hepimizin vazgeçilmezlerinden biridir çay. Yoğun tadı, hoş kokusu ile sıcak içecekler arasında en sık tercih edilen içecek çeşididir. Ülkemizde çoğunlukla Siyah Çay tüketilmektedir. Siyah Çay düzenli olarak belli miktarda tüketildiğinde çok faydalıdır. Çayla ilgili merak edilen sorulardan biri de Çay asit mi baz mı sorusudur. Asit ve baz durumu kimyasal çözeltiler arasında yapılan bir sıralamadır. Tükettiğimiz birçok ürünün asit ya da baz olma oranı hesaplanmaktadır. Bu oran pH değerine göre değişik göstermektedir.

Yapılan testlerde pH değeri 0 ile 7 arasında bulunan ürünler asit, pH değeri 7 ile 14 arasında yer alan ürünler bazdır. Bu veriler göz önüne alındığında çay çeşitlerinin pH değerinin ortalama 5 olduğu bilinmektedir. Bu yönüyle Çay bir asittir.  Bu sebeple asit içerikli ürünler arasında yer alan çayın tüketimine dikkat edilmelidir. Asitli ürünler çok fazla tüketilirse mideye zarar verebilmektedir.

Yeşil Çay Asit Mi Baz Mı?

Yeşil Çay sağlıklı olabilmek adına tüketilen çok faydalı bir çay çeşididir. Düzenli olarak tüketildiğinde kilo verdirir, metabolizmayı hızlandırır ve bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Yeşil Çayın da bir çay çeşidi olduğu düşünüldüğünde ve pH değerine bakıldığında 5,5 oranında olduğu bilinmektedir. Yeşil Çayın asitlik özelliği bulunmaktadır. Ancak Siyah Çaya oranla daha az oranda asidik etkisi vardır.

Yeşil Çayın günde 2 – 3 bardak kadar tüketilmesi önerilmektedir. Yeşil Çayın Faydaları ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Kronik hastalıkları engeller
  • Kanser hastalıklarından korur
  • Cildi gençleştirici etkisi vardır
  • Alzheimer hastalığını önler

Bitki Çayları Asit Mi Baz Mı?

Bitki Çayları birçok hastalığı önleyici etkiye sahiptir. Bitki Çayları kış günlerinde tüketildiğinde grip, nezle ve diğer soğuk algınlığı hastalıklarından bizi korur. Vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minerali kazandırır. Ayrıca antioksidan içeren yapıları nedeniyle genellikle kanser ve çeşitli hastalıkları engeller.

Bitki Çaylarının diğer çay çeşitleri ile benzer özellikler gösterdiği bilinmektedir. Ancak çayların aroma farkı ve etken miktarı değişiklik gösterir. Bitki Çaylarının pH değeri 4,5 ve 6,5 arasında değişim göstermektedir. Yani Bitki Çayları asidik özellik göstermektedir.

Kahve Asit Mi Baz Mı?

Bazılarımızın uykudan uyandığında ilk tercihi olan, çalışırken odaklanmaya faydası ile bilinen lezzet kahvedir. Kahve çekirdeklerinin müthiş kokusu ve aroması nedeniyle çok sevilen bir içecektir. İçerdiği bol miktardaki kafein nedeniyle zihni hızlı çalıştırır ve uyku isteğinin bastırır. Kahve tüketiminin her tür için değişiklik gösterdiği bilinmektedir. Örneğin filtre kahvenin ve Türk kahvesinin günde en fazla 2 fincan tüketilmesi önerilmektedir. Peki, Kahvenin faydaları nelerdir hadi göz atalım;

  • Akciğer hastalıklarını önler
  • Bağışıklığı ve vücut direncini arttırır
  • Beyni çalıştıran etkisiyle Alzheimer hastalığını engeller
  • Şeker hastalığına yakalanma ihtimalini düşürür
  • Felç ve inme riskini düşürür

Kahve tüketiminin faydalı olduğu bilinmektedir. Kahve hakkında merak edilen bir diğer konu ise pH değeridir. Kahve asit mi baz mı sorusuna verilecek cevap kahve asittir. Yapılan araştırmalara göre kahvenin pH değerinin de tıpkı çay gibi ortalama 5 civarı olduğu bilinmektedir. Bu sebeple çok fazla tüketilen Kahve asidik etkisi nedeniyle mideye ve sindirim sistemine zarar verebilmektedir.

Soda Asit Mi Baz Mı?

Soda diğer adıyla mineralli maden suyu oldukça faydalı bir içecektir. Genellikle yemek sonrasında tüketildiğinde şişkinlik ve hazımsızlığı giderici etkiye sahiptir. Sodanın günlük olarak 2 şişe kadar tüketilmesi tavsiye edilir. Günde 2 şişe soda içmek sindirim sistemini rahatlatır ve vücuttaki zararlı yağları yakar. Gelelim Soda asit mi baz mı sorusuna;

Soda ya da maden suyu hakkında merak edilen sorulardan biri de asitlik bazlık oranıdır. Çünkü gözlemlendiğinde yapı bakımından asitli bir ürün gibi görülmektedir. Ancak soda için net bir asit baz dengesinden bahsedemeyiz. Genellikle üretilmiş olan maden suları aroma ve meyve tatlandırıcıları ile hazırlandığında baskın olarak asidiktir. Ancak sade halde doğal maden sularının bazik olduğu bilinmektedir. Ortalama olarak sodaların pH değeri ise 6 ile 7 arasında değişir. Ancak soda etken bakımından baz olarak kabul edilir.

Süt Asit Mi Baz Mı?

Süt içerdiği protein ve mineral miktarıyla en faydalı içecekler arasında yer alır. Genellikle mideyi rahatlatan ve kemiklerin gelişimini sağlayan özelliğiyle bilinir. Tatlı bir lezzeti olan süt birçok ürün içerisinde de kullanılmaktadır. Sağlıklı bir bireyin günde yarım litre kadar süt tüketmesi normaldir. Sütün faydaları ise şunlardır;

  • Yaşlanmayı önleyici etkisi vardır
  • Tansiyon hastalarının tüketmesi tavsiye edilir
  • Sindirimi düzenler
  • Mide rahatsızlıklarını giderir
  • İçerdiği vitaminlerle vücudu güçlendirir

Süt ile ilgili merak edilen sorulardan biri de süt asit mi baz mıdır? Sütün etken özellikleri ve pH değeri göz önüne alındığında süt bazdır diyebiliriz. Bazik özellikler barındıran süt diğer bazlar gibi yeterli miktarda tüketildiğinde vücut için temizleyici ve iyileştirici etkiye sahiptir. Ancak fazla tüketilmesi durumunda faydalarının aksine hazımsızlık, mide ağrısı, leke ve sivilcelere yol açmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir