Evde Karışık Bitki Çayı Nasıl Yapılır?
Yüzyıllardır unutulmayan bir gelenek olan doğada bulunan şifalı bitkiler ve bitki çayları içlerinde bulunan çeşitli vitaminler ile insanlar için oldukça fayda sağladıkları kanıtlanmış bir gerçektir. Doğada bulunan bu şifa kaynakları birçok hastalığa da derman olmaktadır. Günümüzün modern dünyasında yeni nesil geçmiş gelenekleri takiben bu konuyu çok modernize ederek güncel yaşantılarımıza taşımış bulunmaktadırlar. Tabi ki bu konunun detayları ile ilgilenmek ve bu konuda bilinçlenmek gerekmektedir. Örneğin hangi bitkinin sağlığımızı nasıl etkilediğini ve evde karışık bitki çayı nasıl yapılır bilmemiz gerekir.
Karışık Bitki Çayı İçin Gerekli Bitkilerin Toplanması
Öncelikle doğal ortamlardan doğal bitkileri toplayarak işe başlamamız gerekmektedir. Tabi ki şifalı bitkileri toplarken de tam olarak sağlığımızı olumlu etkilemesi açısından hava koşullarına ve bitkileri ne ile kestiğimize kadar bilgi sahibi olmamız gerekmektedir.
Örneğin bitkiler toplanırken havanın nemli, sisli ve yağmurlu olmamasına, bitkileri toplarken koparılmamasına özen göstermemiz gerekmektedir. Çünkü bazı hassas konulara özen gösterilmediğinde bitkileri kuruturken çürümelerine ve küflenmelerine sebep olabiliriz.
Şifalı bitkiler yetiştirme, sulama ve uygun koşullarda toplama, kurutup saklama ve içlerinde bulunan çeşitli vitamin ve mineralleri öldürmeden kaynatıp gerçekten hangi rahatsızlığımıza şifa olacağını bilerek bilinçli bir şekilde tüketmemiz gerekmektedir. Gelelim bitki çaylarının hangi koşullarda nasıl demleneceğine.
Evde Karışık Bitki Çayı Hazırlamanın Teknikleri Nelerdir?
Örneğin bir kış çayı nasıl hazırlanması gerektiğini anlatalım. Kış çayı hazırlamak için öncelikle zencefil, çubuk tarçın, zerdeçal, karanfil, meyan kökü, kuşburnu, karahindiba, papatya, ginseng, yeşil çay, nane, okaliptüs, havlıcan, hibiskus, ıhlamur, adaçayı, ekinezya gibi kış çayı malzemelerini tedarik etmemiz gerekmektedir.
Zencefil kabuklarını soyup, ince dilimler halinde doğrayıp bir tencereye koymamız gerekmektedir. Üzerine çubuk tarçın, bir adet zerdeçal, meyankökü, karanfil, nane ve ıhlamuru koyup 5 su bardağı su ilave ederek tencerenin kapağını kapatıp kaynadıktan 5 dakika sonra geri kalan kış çayı malzemelerimizi de ilave ederek 1 dakika da bu şekilde kaynatarak içime hazır bir hale getirmiş bulunmaktayız. Uygun bir fincana süzerek afiyet ile içebiliriz. Gelelim yaptığımız kış çayının faydaları arasında neler olduğuna.
Kış Çayı Ve İçerisindeki Bitkilerin Yararları;
Özellikle kış aylarında sıklık ile ihtiyaç duyduğumuz bu içecek kaynağı Grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi vücut direncinin düşmesine sebep olan hastalıkları engellemeye yardımcı olur. Kış dönemlerinde belirli sürelerde tüketilmesinde sağlığımız açısından yararlı olan kış çayı bağışıklığımızın düşmemesine yardımcı olur.
Aynı zamanda hafızayı güçlendirir, yorgunluk ve halsizliğe iyi gelerek bize enerji vermekte yardımcı olur. Burun akıntısı, öksürük ve boğaz ağrısına iyi gelmesi ile birlikte balgam söktürücü etkiye de sahiptir. Strese karşı rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisi vardır. Doğal bir ağrı kesicidir. Düzenli olarak tüketildiğinde ileride meydana gelebilecek romatizma rahatsızlıklarının önüne geçer. Kış çayının içindekiler ve yararları şunlardır;
Zencefil; Mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür, mide bulantısı, kusma gibi rahatsızlıklara faydalıdır. Bağırsak bozukluklarına yardımcı olur. Regl dönemi ağrılarını azaltır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Öksürük önleyicidir. İştah açıcı ve metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır.
Çubuk tarçın; Özellikle emziren anneler de süt üretiminin çoğalmasına yardımcıdır, vücutta oluşan iltihaplanmaların oluşumuna engel olur, antioksidan özelliği fazladır, özellikle şeker hastalarında diyabet hastalıkları ile savaşır ve kilo vermeye yardımcıdır.
Zerdeçal; Ruhsal bozukluklarda yaşanan sorunları hafifletir, midede yaşanan hazımsızlık sorunlarını rahatlatır, sindirim sistemini korur, enfeksiyon riskini azaltır, iltihap önleyicidir, bir nevi ağrı kesici niteliğe sahiptir, kansere karşı da koruma özelliği vardır, İltihap gidericidir, kansere karşı tedavi edici ve koruyucu özelliğe sahiptir.
Karanfil; Kötü ağız kokularına iyi gelir, mide bulantısında etkilidir, bağışıklık sistemini güçlendirir, kan dolaşımını düzenlemeye yardımcıdır, çok önemli bir antioksidandır, fiziksel ve ruhsal yorgunlukları giderir, midede oluşan rahatsızlıklara yardımcı olur, bağırsak sorunlarını giderir.
Meyan kökü; Birçok vitamin ve mineralleri içinde bulunduran meyankökü, protein, B vitamini potasyum ve fosfor gibi birçok faydalı elementleri içinde barındıran bir bitkidir. Özellikle kış mevsimlerinde vücutta oluşan iltihaplanmaları yok edici bir etkiye sahiptir
Kuşburnu; Günümüzde aşırı derecede yaygın olan kanser hastalığı tedavisinde kullanılan bir bitkidir. Kansızlığa iyi gelir, kansızlığa iyi gelir, cildi güzelleştirir, kolesterolü düşürür, gözleri korur.
Karahindiba; Yorgunluğa, strese ve depresyona iyi gelir.
Papatya; Göz kapaklarındaki şişlikleri azaltmaya yardımcı olur. Psikolojik olarak rahatlamayı sağlar dolayısı ile sağlıklı bir uykuya sahip olmaya yardımcıdır.
Ginseng; Bağışıklık sisteminin organları enfeksiyondan korumaya yardımcıdır, enerjiyi arttırır, beyin fonksiyonlarının arttırılmasına yardımcı olur.
Yeşil çay; Diyabet rahatsızlığına iyi gelir, göz sağlığına faydalıdır, kötü kolesterolün oranını dengeler.
Nane; Kilo vermeye yardımcıdır, hafıza kaybı, cilt problemleri tedavilerinde kullanılır, sindirimi rahatlatmaya yardımcı olur, baş ağrısını alır.
Okaliptüs; Nefes darlığı çekenlere buhar banyolarında özellikle okaliptüs ağacı yağı tavsiye edilmektedir. Güçlü bir balgam sökücü özelliğe sahiptir, stres ve gerginlik hissini azaltmaya yardımcı olur.
Ihlamur; Saç bakımında ve cilt bakımında kullanılır. Sindirim sistemi sorunlarına iyi gelir. Bağışıklığı güçlendirir.