Fermente Çay Türleri, İsimleri Ve Faydaları

fermente çay
12 Şubat 2022 0 Comments

Artık günümüzde en popüler çay çeşitleri arasında yer almaktadır. Hem kilo vermek için hem de sağlıklı yaşam için tercih edilen çaylardan biri de fermente çaylardır.

Fermente çaylar içinde kombuçha çayı en çok bilinen çaylar arasında yer almaktadır. Bu isimle bilinen hem de maya bakterilerden oluşan bir kültüre sahip olan fermente edilmiş bir çaydır.

Hem bakteri hem de mayaları oluşturan simbiyotik yaşam kolonisi olarak da bilinmektedir. Bu simbiyotik kelimesini kullanmak bazen yanlış anlaşılmalara yol açacağı için aslında buna kısaca kombuçha kültürü denmesi gerekmektedir.

Pamuksu bir diski ya da sirke anası gibi görülecek bir mantar çeşididir. Hem kültür mantarı, çay, şeker ve oksijenle beslendiği için bu üçünün olduğu ortamda sürekli olarak üretilmektedir.

Mantar söylenilen şekilde kültür mantarı fermente olduğu zaman çayın iç yüzeyinde büyük bir bebek kültürü oluşmaktadır.

Yani içilecek bir Kombuçha’da şekerli çay tadını hiç almazsınız. Hafif bir sirkeli elma tadı veya biraya benzetilen bir tatta ağzınıza gelebilir. Fakat bu içeceğinin içinde alkol bulunmamaktadır.

Fermente Çayın Faydaları Nelerdir?

Metabolizmanın hızlı bir şekilde çalışmasını sağlayacağı gibi ayrıca Kombuçha çayı kilo vermek için ve yağ yakımını hızlandıran içeceklerden biridir. Bu yüzden çok fazla tercih edilmektedir.

Vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelecek bir iltihaplanmanın da hızlı şekilde iyileşmesini sağlamaktadır.

Hem kan dolaşımını düzenleyen hem de tansiyon hastaları için destekleyici olan içeceklerden biridir.

Kan dolaşımının düzenlenmesi ile birlikte bağırsaklarında düzenlenmesine yardımcı olur. Hem bağırsakları onarıcı gibi hem de B vitamini grubu içeren sinir sistemini düzenli bir şekilde çalışmasını sağlayacaktır. Bu sayede baş ağrılarını hafifletecektir.

Ayrıca bunlar dışında akciğerde meydana gelecek bronşit, öksürük gibi hastalıklar esnasında gargara şeklinde kullanabilirsiniz. Bademciği tedavi etme gibi bir özelliği mevcuttur. Kombuçha çayı astıma da iyi geldiği için astım krizleri ve giderilmesi için de içilmesi gereken içecekler arasında yer almaktadır.

Hem kan şekerini dengeleyici özelliği olduğu için eklem ağrılarına iyi gelmektedir hem de adale ağrılarını hafifletmek için içilecek içecekler arasında yer almaktadır.

Ayrıca bunlar dışına Kombuçha çayı göz hastalıklarında da oldukça büyük bir etkisi olduğu bilinmektedir. Görüşü kuvvetlendirdiği gibi daha iyi görmenizi de sağlayacak bir etkisi mevcuttur.

Kombuçha Çayının Yapılışı Nasıldır?

Fermente çay olarak baktığımızda aslında içerisinde bulunan yüksek miktarda yararlı bir asidi vardır. Bu probiyotikler ve enzimler sayesinde sindirim sisteminizin düzenlenmesine yardımcı olabilecek bir çaydır.

İnsan sağlığı için de oldukça büyük bir etkisi olan bu fermente çay ve yapılışı aslında oldukça basittir.

  • 3 litre içme suyuna baz malzemeleri ekleyeceğiz diğer malzemeler ise şunlardır.
  • Bir buçuk su bardağı toz şeker,
  • 7 adet demlik poşet çay,
  • 4-5 kaşık dökme çay

Bunlar siyah, yeşil, beyaz çay olabilir. Kültürü ise Kombuçha mantarı, Kombuçha mayası, pamukça mantarı başlangıçtır.

Bir bardak sade Kombuçha çayını 1 litre suya bu malzemeleri ekledikten sonra cam kabın içerisinde alınız ve suyun içerisine şekeri ekleyip şeker tamamen çözülene kadar karıştırınız.

Ardından çayları ekleyin 20 ila 25 dakika içerisinde bir demlemeye süreci vardır. Bu yüzden demlemeye bırakın. Ardından çayları içerisinden çıkarsın. 2 litre daha soğuk su ilave edin.

Burada önemli noktalardan biri kültür ve başlangıç çayı kısmına asla sıcak su koymamanız gerekmektedir. Çay soğuduğunda ise başlangıç çayını eklemeye başlayabilirsiniz. Yani temiz su ile yıkadığınız kültürün, pürüzlü ve koyu renkli bir yüzeye sahip olmaması gerekmektedir.

Ağzına tülbent koyabilirsiniz veya lastikle tülbenti sabitleyebilirsiniz. Bu sayede bir kavanoz şapkası yapmış olacaksınız. Bu hazırladığımız kavanozu 7 ila 15 gün kadar bir süre bekletmeniz gerekmektedir.

Ardından 15 günün sonunda camdaki çayımızı süzerek içerisine sade, baharat ya da meyveleri koyarak içmeye başlayabilirsiniz.

Bu şekilde hazırlayacağız tüm fermente çaylar hem sağlığınıza iyi gelecek hem de sizi koruyan bir etkisi olacaktır.

Kombuçha Çayının En Büyük Faydası Nelerdir?

Kombuçha çayının faydaları diye baktığımızda karşımıza çıkan en önemli faydalar şunlardır;

  • Cildin nem dengesini korumak. Kombuçha çayının cilde olan faydasını saymakla bitiremeyiz.
  • Hem tüketilmesinde hem ciltteki masaj yoluyla uygulanması sonucunda nem dengesini koruyan bir çaydır.
  • Eğer ki kuru bir cildiniz varsa Kombuçha çayı tüketirseniz bu kuruluk ortadan kalkacaktır.
  • Ayrıca cilt maskesi olarak da kullanabileceğiniz Kombuçha çayları hem nem özelliğini yerine getireceği gibi solgun ciltlere de bir canlılık getirmiş olacaktır.
  • Saçlarınızı canlandırır ve besler.

Kombuçha çayının en büyük etkilerinden biri de saçlara olan bakımı ve saçlardaki parlaklığıdır. Hem bu sayede saçlarda oluşacak kepeklenme sorunu ortadan kaldıracaktır, besin değeri yüksek olması sebebiyle hem de içerisindeki kültür sebebiyle saçlarınızın çok hızlı bir şekilde uzamasına sebep olabilir.

Ayrıca bunlar dışında kas ve eklem ağrısını dindirir. Metabolizmayı hızlandırır ve kilo vermeniz konusunda hızlı ve yağ yakarak kilo vermenize yardımcı olur.

Enfeksiyonu temizleyeceği gibi ayrıca alerjik hastalıkları da hafifletir. Bu sayede bağışıklık sisteminizi koruyacak ve vücudumuzdaki toksit maddeleri de atmaya yardımcı olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir