Sıcak ve Soğuk Çayların Türleri
Kış günlerinin vazgeçilmezi sıcak çay ve yaz günlerinin ferahlatıcısı soğuk çay. Her mevsim tadı, aroması ve lezzetiyle günlük olarak tükettiğimiz sıcak ve soğuk çayların türleri bulunmaktadır. Her türüyle farklı lezzetler ve faydaları bulunan bu çayları sıcak ve soğuk olarak ayırırız. Sıcak çaylar ise kendi içinde türlere ayrılmaktadır.
Sıcak Çay Çeşitleri
Sıcak çaylar kış günlerinde de yaz günlerinde de tercih edilen vazgeçilmez lezzetlerdendir. Birçok çeşidi bulunan sıcak çaylar rahatlatıcı, sakinleştirici ve birçok yönüyle faydalı özelliklere sahiptir. Faydalarının yanı sıra bilinmesi gereken bir diğer nokta da kafein içeriyor olmalıdır. Bu sebeple çok fazla tüketilmesi zararlı olabilmektedir. Sıcak çay türlerini sıralayacak olursak;
- Siyah Çay
- Sarı Çay
- Yeşil Çay
- Beyaz Çay
- Bitkisel çaylar
Siyah Çay ve Özellikleri
Siyah çay gündelik hayatta en çok tüketilen çay türüdür. Birçok mineral ve vitamini barındıran siyah çayın doğru miktarda tüketilmesi önemlidir. Günde 2 – 3 fincanı geçmeyecek şekilde tüketilen siyah çayın faydaları şunlardır;
- Kalpte inme riskini düşürür
- Kemik yapısını güçlendirir
- Diyabete karşı önleyicidir
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Stresi azaltır
Siyah çay, fazla tüketildiğinde istenmeyen birçok rahatsızlığa da sebep olmaktadır. Yüksek miktarda kafein içermesi nedeniyle baş ağrısına neden olmaktadır. Sık ve çok miktarda tüketilen siyah çay demir eksikliği ve kansızlığa da neden olmaktadır. Bahsettiğimiz faydalarının aksine çok tüketildiğinde mide rahatsızlığı ve insülin direnci artışı görülebilmektedir. Bu sebeple tüm çaylar için bahsettiğimiz gibi çok fazla tüketilmemesi gerekmektedir.
Sarı Çay ve Özellikleri
Sarı Çay Çin kökenli bir çaydır. Tadı siyah çaya çok yakındır, hafif taze bir tada sahip olan sarı çayın özelliklerine değinecek olursak; Kanseri önleyici etkisi bulunmaktadır. Öksürüğü geçirir, sindirimi kolaylaştırır, bağışıklık güçlendirir. Sarı çay yaprakları taze tutulur ve uzun süre saklanmadan hızlı tüketilmelidir. Yeşil ve beyaz çayla sık karıştırılsa da tat ve koku bakımından ayırt etmek mümkündür.
Yeşil Çay ve Özellikleri
Çaylar konusunda en sağlıklı ve faydalı olarak bilinen çay yeşil çaydır. Yeşil çay yapraklarından elde edilen bu çay, en az işlenerek oluşturulan çaylardandır. Basit yapısı ve kolay demleme biçimiyle hızlı şekilde tüketilebilir. Faydalarından bahsedecek olursak;
- Kansere karşı koruyucu etkisi vardır
- Yağ yakıcı ve ödem atıcıdır
- Ağız ve diş yapısını korumaktadır
- Bağışıklığı destekler
- Cildi gençleştirmektedir
Tıpkı siyah çayda olduğu gibi yeşil çayda da kafein oranı yüksektir. Bu sebeple günde 2 – 3 fincandan fazla tüketilmesi önerilmez. Demleme süresi ve biçimi Birçok faydası bulunmasına rağmen çok fazla tüketilen yeşil çayın olası yan etkileri şunlardır;
- Uyku sorunları
- Kalp ritminde değişiklik
- İshal
- Mide ve baş ağrısı
Beyaz Çay ve Özellikleri
Beyaz çay antioksidan bakımından zengin ve en az işlemden geçen çaydır. Beyaz çay birçok aroma ve türdedir, beyaz çayı hava teması olmaksızın korumak çok önemlidir. Çünkü taze tutulan bu çaylar çabucak etkilerini kaybetmektedir. Kolay şekilde demlenen beyaz çayın birçok faydası bulunmaktadır.
Beyaz Çayın Faydaları
- Hafızayı güçlendirir
- Kalp sağlığını arttırır
- Cildi yeniler
- Kemikleri güçlendirir
- Vücuttaki yağları yakar
Siyah ve yeşil çaya göre daha az kafein içerse de Beyaz Çay’ın da 2 fincandan fazla tüketilmesi önerilmez. Beyaz çay konusunda uzmanlar tarafından yapılan öneri yemekten önce tüketilmesi yönündedir. Beyaz çayın çok tüketilmesi uykusuzluk, kaygı ve tansiyonda dengesizliğe neden olabilmektedir.
Bitkisel Çaylar ve Özellikleri
Bitkisel çaylar kış aylarında genellikle bizleri hastalıklardan koruması amacıyla tükettiğimiz çaylardır. Bunlara örnek olarak; Ihlamur, Adaçayı, Zencefil çayı, Rezene çayı, vb. birçok çeşitte bitki çayları bulunmaktadır. Her bitki çayının kendine has özellikleri vardır. Adaçayı sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Mide ve bağırsak sorunlarına iyi gelen Zencefil çayıdır. Ihlamur hastalıklara karşı sık tüketilen bir çay türüdür. Rezene hazımsızlığa ve kabızlığa iyi gelmektedir.
Soğuk Çay Çeşitleri
Yaz aylarının vazgeçilmezi haline gelen soğuk çay, kış günü içtiğimiz sıcak çayların aksine ferahlatıcıdır. Çeşitli aromalarla hazırlanan soğuk çaylar genellikle buzla içilmektedir. Sıcak çayların demlenmesi ve soğumayla birlikte çeşitli meyvelerin karıştırılarak yeni bir tat kazandırılmaktadır. Böylece ferah, taze ve meyveli bir çay ortaya çıkar. Bir diğer soğuk çay türü ise yeşil ve bitki çayları soğuk çay olarak da tüketilmektedir.
Meyveli Soğuk Çaylar
Soğuk çay aromaları daha çok meyvelerle sağlanmaktadır. Bu meyvelerde en çok tercih edilenlerse şeftali, karpuz, limon, çilek gibi meyvelerdir. Meyveler çay yapraklarının tadıyla birleştiğinde meyveli çay tadı normal çayın aksine daha tatlı olacaktır. Asıl ferahlatıcı olan kısım ise soğuk çayların buzla birlikte servis ediliyor oluşudur. Meyveli çayın yapımı ise oldukça basittir. Demlenmiş ve soğumuş çay yaprakları meyvelerle tekrar kaynatılır ve son kez soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra buz ilavesiyle servis edilen çay ferah, taze meyve aroması ve tatlı çayın lezzetini kazandırmaktadır.
Soğuk Bitki Çayları
Yaz günlerinde sağlıklı bitki çaylarını sıcak bir şekilde tüketmek pek de tercih edilmez. Bu sebeple kuşburnu ve papatya gibi bitki çaylarını ve yeşil çayı soğuk bir biçimde içebilirsiniz. Sıcak çay ile alacağınız tüm vitamin ve mineraller soğuk halde tüketilse de bulunmaktadır. Böylece hem kışın hem yazın çayın her halini tatmak mümkün.