Siyah Çay Zararları
Siyah çay denilince ilk akla İngilizlerin 5 çayı, Türkler’in sabah kahvaltıları ve akşam yemek sonrası demlenen çayları ile İranlıların kakuleli siyah çayı gelir. Kansere karşı koruyuculuğu olan, felç ve kalp krizi riskini azalttığı bilinen ve antioksidan özelliğe sahip siyah çayın bu kadar yararı varken siyah çay zararları nasıl olabilir, diye düşünülebilir; ama ne yazık ki var. Zararsız gibi gözüken ve gün içerisinde fark etmeden çok içilen çayın bakın nasıl zararları bulunuyor:
Dişleri Sarartması:
Dişlerimizin mine kısımları beyazdan koyu beyaza doğru giden bir renk skalasına sahiptir; hepimizin dişleri farklı beyazlıktadır. Çok fazla çay tüketenlerde diş renklerinin beyaz değil de, hafif sarı olduğu görülür. Bu durum, hayati bir sorun olmamakla beraber, daha çok estetik bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.
Çaya kırmızılığı veren flavinlerdir aslında. Flavinler diş yüzeyindeki proteinlere bağlanır ve lekelenme işlemi bu flavinler nedeni ile gerçekleşir. Sonuç sararmış bir diş. Bunu engellemek için diş doktorlarının genel tavsiyesi, daha az fermente içecek olan yeşil çaya dönülmesidir. Yani anlaşılacağı üzere içecek ne kadar fermante edilmişse, dişte leke bırakma olasılığı o kadar yüksektir.
Demir Eksikliğinin Artması:
Dünyada, özellikle, kadınlarda demir eksikliği oldukça yüksektir. Bunun nedeni kadınların erkeklere oranla iki kat fazla demire ihtiyaç duymalarından ileri gelmektedir. Siyah çayda bulunan tannik asit, sindirim sırasında besinlerdeki demir bileşenlerine bağlanarak, demir emiliminin engellenmesine sebep olabilir. Bu nedenle siyah çay tüketimi, özellikle kandaki demir seviyeleri düşük olan kişilere önerilmemektedir.
Bir de tannik asitteki taninler bitki bazlı besinlere daha çabuk tutunurken, hayvansal besinlere tutunmaları daha zor olmaktadır. Bu noktada vegan beslenenlerin çay tüketimlerine daha fazla dikkat etmeleri gerektiği gerçeği ortaya çıkıyor.
Kaygı ve Stres Sebebiyle Uykuda Problemlere Sebep Olabilir
Siyah çayın içeriği ve demlenmesi sonucunda oluşan fermante içecekte kafein miktarı diğer çaylara göre oldukça yüksektir. Sağlıklı bir birey için günlük kafein miktarı 400-500 mg olarak öngörülürken, bunun üzerinde vücuda alınan kafein kişileri bağımlı yapması noktasında etkili olmaktadır. İşin iyi tarafı, bu kafein bağımlılığı, kafenin iki hafta vücuda alınmaması sonucunda tekrar normale dönüşü sağlamaktadır.
Sindirim Sistemi Problemlerine Sebep Olabilir
Çayı aç karnına içmek belirli bir süre bulantıya sebebiyet verebilmektedir. Bu durum mide ve bağırsak problemlerinin geçici bir süre için çıkması anlamına gelir. Siyah çayın içerisinde bulunan tannik asit, boş mideyi rahatsız ederek ağrı ve kusma gibi geçici problemleri oluşturmaktadır.
Bunun yanında yine sindirim özelinde düşünecek olursak, siyah çay ödem yapar mı sorusu önemli bir sorudur. Çünkü yukarıda bahsedildiği üzere besinlerdeki demir bileşenlere bağlanan tannik asitler, toksik madde birikimine neden olmakta ve bu da ödem arttırıcı bir etki yaratmaktadır. Yani Siyah Çay ödem yapar!
Diğer bir soru ya da içinde cevabı bulunan soru; şekersiz çayın faydaları var mıdır? Bu sorunun da cevabı evet vardır; özellikle belli bir miktarda içilen şekersiz çay, kanser hücrelerinin oluşmasını önler ve su ihtiyacını karşılar.
Son soru da limonlu siyah çayın faydaları ve zararları olabilir ki, Türkiye’de birçok orta yaş ve üzerindeki grupta yer alan kişiler limonlu siyah çay içmenin daha sağlıklı olduğunu bilmektedir. Kilo verdirmeye yardımcı olması, limon meyvesinin içinde bulunan kateşin maddesinin kalp dostu olması nedeni ile, kalp krizi riskini azaltması ve bağırsakların emilimini arttırması limonlu siyah çayın faydaları arasında yer alırken; kayda geçen bir zarar belirtilmemiştir.