Yeşil Çayın Cilde Faydaları
Yeşil çay bitkisi bildiğimiz klasik çayların yapraklarının en üst kısmından elde edilir. Antioksidan özelliği yüksek olan bir çay bitkisidir. Yeşil çay yaprakları toplanırken diğer çaylara oranla daha hızlı toplanması gerekmektedir. Bunun sebebi ise oksijen ile tepkimeye girmemesidir. Yeşil çayın işlem süresi diğer çaylara oranla daha kısa sürdüğü için fermantasyon’a uğrama olasılığı da daha düşük olur. Ayrıca yeşil çayın yapraklarından siyah çay da üretilmektedir.
Yeşil Çayın Faydalı Olduğu Yerler Nelerdir?
Yeşil çay bitkisi üzerinde son yıllarda yapılan araştırmalara bakılır ise birçok sağlık sorununa çözüm olduğu kanıtlanmıştır. Bunların en başında cilde olan yararları bulunmaktadır. Yeşil çayın içeriğinde bulunan obezite önleyici, kolesterolü düşürücü, damar sertliğini önleyici, antibakteriyel, antiviral ve yaşlanma geciktirici gibi birçok etkene sahip olduğu bilinmektedir. Yeşil çayın cilde faydaları olduğu kadar yeşil çayın saça faydaları da mevcuttur. Yeşil çay bitkisinin etkilerini en iyi şekilde almamız için üretiminden tüketimine kadar en uygun koşulları izlemek gerekmektedir. Cilt sağlığının yanı sıra birçok rahatsızlığa da iyi gelmektedir.
- Yüksek düzeyde antioksidan etkisi sayesinde yağ yakımına yardımcı bir çaydır. Dolayısı ile kilo vermeye etkisi mevcuttur. Fakat gereğinden fazla yeşil çay tüketip diğer zayıflama tekniklerini uygulamaz isek çok fazla etkisini görmemiz mümkün değildir.
- Cilt sağlığı için çayın tüketilmesinin yanı sıra cilde maske olarak uygulanması da uygun görülmektedir.
- İçinde bulunan antioksidanlar sayesinde kan pıhtılaşmasına, kalp krizi riskine, kanser tedavilerini en iyi cevap veren çaylar arasında olduğu bilinmektedir.
- Baş ağrısı müzmin migren rahatsızlıklarını da hafiflettiği bilinmektedir.
- Böbrekler tarafından emilimi çok kolay olmasından dolayı kolayca böbrekten süzülebilen yeşil çay dolaşım sistemine de faydalıdır.
- Yeterli ve düzeyli bir şekilde tüketildiğinde romatizmal rahatsızlıklara da iyi geldiği söylenmektedir.
Yine de yeşil çay tüketim miktarını veya tüketilip tüketilmeyeceğini öğrenmek için dokturumuzdan yardım almamız tavsiye edilir.
Yeşil Çayın Cilde Faydalarını Öğrenmek İçin İbrahim Saraçoğlu’nun Önerileri
Profesör Doktor İbrahim Saraçoğlu yeşil çayın faydalarını şöyle sıralanmaktadır;
Özellikle cilt lekelerine karşı, akne tedavilerinde cilt yaş almalarına ciltte oluşan sarkmalarda yeşil çay maskesinin etkili olduğunu söylemektedir. Fakat yeşil çayı yalnız başına önermeyen Profesör Doktor İbrahim Saraçoğlu yeşil çay özlü kısa kür tariflerini tavsiye etmektedir. Yeşil çay özlü kür tarifi içerisinde, kaynayan suya kırmızı elma kabuklarını birkaç adet kayısıyı, birkaç yaprak yeşil çay bitkisini ilave ederek beş altı dakika kaynattıktan sonra lapa halini alması sağlanacak.
Sonrasında fazla suyunu süzerek bir blender yardımı ile krem halini almasını saymak gerekmektedir. Sonrasında ise temizlenmiş olan cilde sabah akşam uygulayıp yaklaşık yarım saat tutmamız gerekmektedir. Daha sonra bu karışımı uyguladığımız cildimizi ılık su ile yıkayıp hiçbir kozmetik ürünü kullanmadan doğal halinde bırakmalıyız. Bu karışımı en fazla iki gün cildimize uygulanması önerilmektedir. Her iki günde bir hazırlanması çok kolay olan bu kürü hazırladıktan sonra uzunca bir süre cildimize uyguladığımızda meydana gelen akne, cilt sarkması, yaşlanma etkilerinin gözle görülür bir şekilde azaldığını göreceksiniz. İbrahim Saraçoğlu yeşil çayın faydalarını birçok örnek ile anlatmış bulunmaktadır.
Yeşil Çayın Cilde Zararları
Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi fazla yeşil çay tüketiminin de insan sağlığına az da olsa zararları bulunmaktadır. Özellikle hamile bayanların yeşil çay tüketimlerini mutlaka doktorlarına danışmaları gerekmektedir. Yeni anne olmuş kişiler yeşil çay tükettiklerinde sütleri aracılığı ile içerisinde kafein barındıran yeşil çay bitkisinin bebeklerinde uyku problemi yarattığı saptanmıştır .Yeşil çay kansızlık yapar mı sorusuna da fazla tüketildiğinde kansızlık uzun zaman içerisinde rahatsızlığını ön plana çıkarma riskini de göz önünde bulundurmak gerekir.